Jak pečovat o punčochy a silonky, aby dlouho vydržely?

13. 2. 12:00

Punčochy a silonky jsou pravděpodobně nejporuchovějším kouskem v dámském šatníku. Znáte to – chcete si vzít oblíbenou sukni, ale reprezentativní silonky nikde. A když už si nějaké obléknete, celý den myslíte na to, aby se vám nezatrhly. Je vám to povědomé? Pak jistě oceníte tipy, jak se starat o punčochy či silonky, aby vydržely pěkné co nejdéle.


 
Vyberte si kvalitní punčochy
Ještě, než se podíváme, jak punčochy prát, vezmeme to od základů. Už tím, že si vyberete kvalitní punčochy nebo silonky, značně prodloužíte jejich životnost. Existují různé druhy materiálů od klasických, jako je polyamid či nylon až po ty udržitelnější, jako je bio bavlna či bambus. Když už volíte polyamid, tak ideálně ten s vyšší gramáží a speciálně dělanými vlákny, které jsou kvalitnější a navíc zabraňují utíkání ok. Věřte, že naše oblíbené silonky ABSOLUT RESIST vás o tom přesvědčí. 
 
Jak správně prát punčochy a silonky?
Praní punčochového zboží je obecně oříškem. Poměrně dost žen punčochy do pračky raději vůbec nedává a pere je pouze v ruce. I to je samozřejmě variantou. Určitě se ale vyplatí vědět, že pračka punčochám neuškodí, pokud zvolíte správnou techniku a budete se držet několika rad:
 
·         punčochové zboží perte vždy v pracím sáčku, aby se nezatrhlo o buben pračky nebo jiné prádlo,
·         perte ho v programu na jemné či ruční praní a na maximálně 30 °C,
·         používejte tekuté prací prostředky, které na oblečení nenechávají zbytky,
·         nepoužívejte aviváž,
·         punčochové zboží nikdy nesušte v sušičce ani na topení.
 
Prát v pračce překvapivě můžete i samodržící punčocháče, aniž byste se museli bát, že pak punčocháče budou hůře držet. Naopak, vlastnosti lepicího proužku se vypráním obnoví a punčocháče vám padnou jako ulité.
 
Skladování punčoch
Trochu péče si silonky a punčochy zaslouží i při skladování. Nevzhledná klubíčka zamotaná někde mezi podprsenkami a kalhotkami se vám budou špatně hledat, navíc stačí malé zaháknutí o kovové poutko podprsenky a oko je na světě. Šikovným pomocníkem jsou organizéry do prádelníků, které vám umožní si punčocháče oddělit podle barev či typů. Jednoduše je pak složíte do ruličky a vyskládáte nastojato vedle sebe. 
 
Oko na punčoše – co s ním?
Přestože se o své punčošky perfektně staráte, může se stát, že dřív či později vás odzbrojí dírkou či rozjetým okem. Možností, jak se s děravými silonkami či punčochami vypořádat, je hned několik. Můžete použít například starý dobrý lak na vlasy či nehty a trhlinku jednoduše zalakovat, aby se dál netřepila. A pokud ani jedno zrovna nemáte po ruce, další tipy objevíte v našem starším článku.
 
Zajímá vás, jak si obléknout silonky bez újmy? Nenechte si ujít náš článek s užitečnými triky.