5 tipů, jak být více eko a nezbláznit se z toho

1. 11. 12:00

Klimatické změny, uhlíková stopa, kácení tropických lesů. Pokud nejsme úplně lhostejní, pak asi tušíme, že planeta trpí. Jeden člověk svět sice nespasí, ale svými kroky ho v podstatě tvoří. Jak tedy být více eko – jednoduše a bez pocitu frustrace? Máme pro vás několik tipů, jimiž můžete začít ještě dnes.



1. Objevte kouzlo minimalismu
Jedním z nejjednodušších kroků, ke kterému kdyby se uchýlil každý z nás, tak se planetě výrazně uleví, je příklon k minimalismu – životnímu stylu založenému na myšlence, že méně je více. Minimalisté cíleně redukují věci kolem sebe, spokojí se s minimem a snaží se to aplikovat ve všech sférách života – v domácnosti, v šatní skříni, v pracovním prostředí, ale třeba i ve vztazích.
 
Podstatou minimalismu je zbavit se nepotřebných věcí, očistit prostor kolem sebe a snažit se vymanit ze spárů konzumní společnosti, která mnohdy k hromadění dalších a dalších věcí přímo vybízí. Jak tedy efektivně, a přitom bezbolestně zavést minimalismus do svého života?
 
·         Vyhraďte si den na čistku šatníku a zkuste si vytvořit tzv. capsule wardrobe
·         Umožněte svému domovu, aby se znovu nadechl. Protřiďte věci a zbavte se všeho, co jste už delší dobu nepoužili. Buďte nemilosrdní – často máme tendenci uchovávat hromadu zbytečností s obhajobou, že se nám ještě někdy budou hodit. Vězte ale, že krátkodobou lítost brzy vystřídá pocit lehkosti a úlevy – v interiéru i ve vaší duši. Vyřazeným věcem dejte druhý život, oblečení můžete například darovat známým, na charitu nebo do dětského domova.
 
2. Dejte šanci ekologičtějším materiálům
O pěstování bavlny a jeho dopadu na životní prostředí jsme se rozepsali v jednom ze starších článků. Pokud se i vám příčí představa, že pořizováním nového oblečení z běžných materiálů zatěžujete přírodu, dejte přednost těm ekologičtějším. Férovou a cenově dostupnou alternativou je oblečení z bio neboli organické bavlny, které figuruje jako hlavní hvězda naší řady ECO SMART. 
 
Najdete v ní například nesmírně příjemné boxerky v různých barevných provedeních, jako je šedá, vínová či světle modrá. Kdo by chtěl do bio bavlny obléknout i svá chodidla, pak jistě ocení pohodlné ponožky, které se navíc nezničí ani po pár měsících nošení. 
 
3. Zkuste to bez obalu
Je skvělé, pokud v obchodech používáte své vlastní nákupní tašky i sáčky, ale obrovské množství odpadu vzniká i z obalů samotných potravin. Naštěstí existují speciální bezobalové obchody, kde si můžete většinu čerstvých i trvanlivých potravin uložit do vlastních nádob. Nakupovat šetrněji můžete na různých místech v ČR, nejvíce bezobalových obchodů však najdete v Praze, konkrétně třeba v Holešovické tržnici, na Vinohradech nebo třeba v Dejvicích. 
 
Spousta lidí se tohoto nekonvenčního způsobu nakupování obává a zdá se jim složitý. Ve skutečnosti jde jen o zvyk. V obchodech si jednoduše naberete potraviny do vlastních dóz a podle váhy zaplatíte. Tímto způsobem si můžete nakoupit nejen luštěniny, mouky, ořechy, sýry či maso, ale také oleje, másla nebo stáčenou drogerii.
 
4. Zredukujte jednorázové hygienické pomůcky
Mezi velké nepřátele planety bezesporu patří i odličovací tamponky, vatové tyčinky, tampony či vložky. Odličovací tamponky můžete nahradit látkovými, případně zkuste používat místo odličovacího mléka odličovací gel, na něj vám postačí pouze ruce. A co se dámských hygienických potřeb týče – pokud vás doposud minul hit jménem menstruační kalhotky či menstruační kalíšek, nenechte si ujít náš článek. Nejenže pomůžete planetě, ale menstruace se pro vás stane snesitelnější a mnohem pohodlnější. 
 
5. Zaveďte ekologičtější domácnost
Se záchranou planety je nejjednodušší začít u sebe doma. Šetření vodou, úsporné žárovky, třídění odpadu či snaha o neplýtvání jídlem patří mezi naprosté základy, zelená domácnost však může mít mnohem širší pojetí. Počínaje úklidem, kdy můžete klasické čističe plné chemie nahradit přírodou a vzít si na pomoc doslova vražedné trio v podobě jedlé sody, octa a citronu, které si poradí s vodním kamenem, ucpaným odpadem i se špinavými kachličkami. V ekologických variantách lze pořídit i houbičky, hadry či kartáčky na nádobí, které pro planetu také nejsou zrovna přínosem.