7 tipů jak prát podprsenky

25. 1. 23:00

Dobře padnoucí podprsenku si každá žena považuje nad zlato. Aby vám vaše oblíbené podprsenky vydržely co nejdéle, je potřeba jim věnovat patřičnou péči.


  1. Kupte si sáček na praní
Sáček z jemné síťoviny zabrání zamotání podprsenky do ostatního prádla a ochrání pračku před případnou uvolněnou kosticí, která může zadrhnout buben. Podprsenky v něm vyperete šetrně a minimalizujete riziko zatržení krajek. Před praním podprsenku zapněte.
 Na praní vyztužených podprsenek si kupte speciální pouzdro ve tvaru míčku, které při praní zabrání deformaci košíčků.
Tip: Podprsenku s gelovými vycpávkami perte pouze ručně.
  
 2. Maximální teplota praní 30 °C
Podprsenky perte v nízkých teplotách na maximálně 30 °C. Zvolte šetrný program nebo program na ruční praní. Podprsenky nikdy neždímejte.
Tip: Před praním si pečlivě prostudujte symboly na štítku podprsenky. Jedině tak zjistíte, jak výrobce doporučuje podprsenku udržovat.
  
 3. Používejte prací prostředek na jemné prádlo
Při praní podprsenek používejte prášek, nejlépe tekutý, na jemné prádlo. V žádném případě nepřidávejte aviváž. Podprsenky jsou vyrobeny z elastických materiálů, které aviváž ničí, a podprsenky tak ztrácejí svou pružnost.
Tip: Zkuste při praní použít místo prášku dětský šampon Pufík s nízkou pěnivostí.
  
 4. Světlé se světlým, tmavé s tmavým
Při praní dodržujte základní pravidlo – světlé prádlo perte se světlým oblečením a tmavé s tmavým. Jedině tak zabráníte tomu, aby se podprsenka zaprala.
Tip: Na zašlé podprsenky zkuste trik našich babiček. Podprsenku namočte na noc do silného černého >čaje. Ráno podprsenku přemáchněte ve studené vodě a nechte uschnout. Získá tak přirozenou tělovou barvu.
  
 5. Podprsenky nesušte v sušičce a nežehlete
Mokré podprsenky volně rozložte a nechte uschnout. Nevystavujte je přímému slunci a nesušte je v sušičce. Suché podprsenky pečlivě uskladněte v zásuvce, přičemž dejte pozor, abyste nepromáčkla vyztužené košíčky. Jakmile se výplň jednou zlomí, už se vám košíček nikdy nepodaří vrátit do původního hladkého stavu.
Tip: Podprsenky při sušení rozložte na ručník.
  
 6. Jak na skvrny
Občas se přece jenom stane, že se na podprsence objeví skvrna, které se budete chtít zbavit. V drogerii koupíte speciální bělidlo na čištění jemného prádla nebo zkuste zažloutlá místa odstranit žlučovým mýdlem, které necháte 15 minut působit a pak podprsenku vyperete. Pokud potřebujete vyčistit pouze zašlá ramínka, použijte Vanish.
Tip: Oživte bělost své podprsenky pomocí prášku do pečiva, který přidáte do praní.
  
 7. Ruční praní
Některé podprsenky dát do pračky nemůžete a nezbude vám, než je vyprat ručně. Jak v takovém případě postupovat?
  •  Napusťte si umyvadlo studenou vodou. Teplotu vodu pro jistotu zkontrolujte teploměrem.
  •  Nalijte do vody prací prostředek a vložte do ní podprsenku. Namočenou ji nechte minimálně 5 minut.
  •  Pomocí jemné houbičky podprsenku opatrně vyčistěte. Pozor, ať usilovným drhnutím nezničíte jemný materiál.
  •  Podprsenku mačkáním mezi prsty lehce vyždímejte, rozložte na věšák a nechte volně uschnout.