7 tipů, jak si užít (a přežít) podzim

31. 10. 13:27

Jakmile se venku brzy stmívá a barevnou krajinu zahalí šeď a mlhavo, máme přirozeně chuť zalézt pod peřinu a vylézt až na jaře. Není to ale škoda? Podzim s sebou přináší spoustu radostí, které ho dokáží víc než zpříjemnit. Vyhněte se letos podzimním splínům a inspirujte se 7 tipy, co dělat a zažít na podzim.


1. Dělejte věci, na které není v létě čas
Tíží vás, že po energickém a bohatě nabitém létě plném výletů a dovolených přichází útlum? Zkuste se na to podívat z té lepší stránky. V létě vstřebáváme zážitky, jsme v jednom kole, podnikáme akce s přáteli, o to méně ale odpočíváme a nemáme čas sami na sebe. Využijte klidné přechodné období k činnostem, na které v létě nebyl čas. Čtěte knížky, vyrábějte, tvořte, dovolte si sledovat seriály nebo filmy a dopřejte si relax. Podzim je také ideální čas k tomu, abyste zhodnotili své dosavadní přání a cíle a zamysleli se nad tím, co všechno chcete do konce roku stihnout.
 
2. Pořiďte si nové podzimní kousky
Kdy jindy lépe ukázat svou vášeň pro módu, než právě na podzim? Chladnější počasí, kdy nemrzne a podzimní sluníčko ještě lehce hřeje, je perfektní pro vrstvení a kombinaci zajímavých svršků. Oblečte své oblíbené šaty a k nim hřejivé punčocháče, nebo vyrazte do obchodů na lov nových podzimních kousků. V letošní paletě trendy barev najdeme kromě tradiční bordó, oranžové, hnědé či hořčičné, také odstíny fialové, pistáciové nebo růžové. Výraznější barvy podzimní šatník oživí a zaženou nevítané chmury.
 
3. Zahřejte se!
Lidský organismus si během přechodu z léta na podzim začne pozvolna říkat o teplo ve všech podobách – zvýší se nám chuť na hutné polévky, omáčky i kořeněná jídla. Poslouchejte své tělo a prohřívejte ho průběžně, nejen když vám ze zimy vyvstane husí kůže. Doporučujeme dát si horkou čokoládu nebo jablečný cider, dýňovou polévku, navléct naše ultra hebké ponožky SOFT SOCKS a zachumlat se do huňaté deky s knížkou v ruce. A hlavně – nosit košilku, abyste předešli prochladnutí či zánětům. Vězte, že tak, jak jste ji v dětství nenáviděli, s přibývajícím věkem ji s ohledem na vaše zdraví začnete přicházet na chuť.
 
4. Vyzrajte na bacily
Plískanice a střídající se teploty se negativně podepisují nejen na naší náladě, ale především na imunitě, kterou na podzim vystavujeme pořádné zkoušce. Základní obranou proti nachlazení i chřipkové epidemii je zdravá životospráva ­– spousta ovoce, zeleniny, potravin bohatých na vlákninu, zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, dostatek pohybu a čerstvého vzduchu. Někdy to ale nestačí a imunitu je třeba pravidelně posilovat i vhodnými doplňky stravy – výborné jsou echinaceové kapky, zinek, vitamín C.
 
5. Podnikněte podzimní výlet
Využijte čas, kdy příroda hraje všemi barvami, zatímco zemi zkrášluje tlející listí a vyrazte na podzimní výlet s rodinou nebo přáteli. Města vás potěší farmářskými trhy a podzimními slavnostmi, příroda zase úchvatnými scenériemi.
 
6. Vyzdobte si svůj domov
Na podzim trávíme doma podstatně více času než v létě, proto bychom měli udělat vše pro to, abychom se v něm cítili příjemně a útulně. Nemusíte hned utrácet tisíce za nové dekorace a nábytek, postačí vám i dary přírody jako šišky, jeřabiny, listí, sušené květiny nebo kaštany, z nichž hravě zvládnete vyrobit svícny, aranžmá do vázy i podzimní věnce.

7. Sbírejte úrodu a buďte sezónní
Stýská se vám po šťavnatém ovoci a letní úrodě? Nezoufejte, a vychutnejte si vše, čím nás příroda na podzim zásobí – voňavá jablka, hrušky, dýně, brambory, houby nebo vlašské ořechy. Zavařujte, pečte koláče a zkoušejte nové recepty, kterými provoníte svůj domov.