7 trendů, které navždy změnily svět spodního prádla

26. 8. 11:35

Historie podprsenek sahá až do 15. století, kalhotky se ve své současné podobě začaly objevovat až v první polovině 20. století. Od té doby ušel svět spodního prádla obrovský kus cesty a jeho nynější podobu ovlivnilo několik trendů. Těch 7 nejzásadnějších vám představíme v článku.



1. Push-up podprsenky
Za absolutní převrat ve světě spodního prádla se dají považovat push-up podprsenky. Plnějším dekoltem se díky push-up efektu poprvé pyšnila herečka Jane Rusell ve snímku Psanec. Nadzdvihávající podprsenku pro ni vytvořil režisér Howard Hughes, v roce 1948 se pak zrodila první oficiální „push-upka". Zlatá léta ovšem zažila až v 90. letech, kdy si tento trend oblíbili nejen ženy, ale především muži. Fenoménem mezi push-up podprsenkami se pak stala legendární podprsenka Wonderbra, která vám vykouzlí neodolatelný dekolt a najdete ji v různých variacích i u nás v nabídce.
 
 
2. Bralette podprsenky
Důkazem toho, že podprsenky nemusí být pouze funkční, jsou bralette podprsenky neboli zkráceně bralettky. Historie první bralettky vyrobené z látkových kapesníků se datuje k roku 1914, dnes na trhu najdete nepřeberné množství krásných bralettek různých designů, barev i materiálů. Tento typ lehkých, nevyztužených a nevycpaných podprsenek si vysloužil poměrně dost kritiky, protože neposkytuje prsům žádnou oporu. Je ale jasné, že svůj dekolt nezdobíte jemnou krajkou kvůli sportu, ale abyste vypadaly krásně. 

3. Korzety
Šněrovačka neboli korzet se držel na výsluní před nástupem klasické podprsenky. Korzety plní a plnily jak praktickou, tak estetickou funkci, ty tehdejší ovšem byly velmi nepohodlné a ženám způsobovaly dokonce i zdravotní potíže (zejména poškození vnitřních orgánů nebo dýchací obtíže). V 19. století byl hitem tzv. vosí pas, který měl na svědomí, že se ženy opravdu extrémně stahovaly

4. Spodní prádlo inspirované otroctvím
Průmysl spodního prádla dále ovlivnili indičtí designéři, kteří přišli s variantami inspirovanými fetišem a otroctvím. Jedná se zejména o delikátní kousky z latexu, kůže a hedvábí, které připomínají spíše postroje. 

5. Podprsenky ke krku
S následujícím trendem podprsenky získaly o trochu více látky ve své přední části. Historie podprsenek ke krku je poněkud nejistá, s největší pravděpodobností se však začaly objevovat hned po zdobených racer-back podprsenkách. Ty měly zdobení, nejčastěji krajkové, ve své zadní části. 

6. Spodní prádlo v tělových odstínech
Za zmínku dále stojí i to, jak společnost začala v posledních 10-20 letech nahlížet na spodní prádlo v tělových neboli nude odstínech. Hlavním průkopníkem se stala londýnská značka Nubian Skin, která svou kolekcí spodního prádla v několika odstínech nude rozpoutala doslova revoluci. K ní se poté přidaly i další známé značky, které hrdě nabízí spodní prádlo v tělových tónech ladících k různým barvám pleti dodnes.  

7. Širší plus size sortiment
Ačkoliv se spodní prádlo v plus size velikostech nedá považovat za trend, jeho rozkvět v posledních několika letech si určitě zaslouží pozornost. Zatímco v poslední dekádě byl výběr spodního prádla nadměrných velikostí velmi strohý, dnes je co do materiálů, střihů a kvality téměř stejně rozmanitý jako u „standardních" velikostí. Částečně za to mohou i sociální sítě a světoznámé plus size modelky, které nadměrné velikosti normalizují.