Asymetrie prsou trápí až 70 % žen. Jak ji řešit?

23. 1. 20:04

Snad neexistuje žena, která by měla obě prsa naprosto identická. Určitou asymetrii poprsí řeší až 70 % žen, proto, pokud je to i váš případ, nezoufejte, nejste v tom samy. Má asymetrie prsou vliv na jejich zdraví? A jak se s ní v běžném životě vypořádat?


Ačkoliv asymetrie poprsí je naprosto přirozený jev, u spousty žen se jedná o problém, který jim snižuje sebevědomí a do každodenního života přináší spoustu otazníků a nepříjemných situací. V mnoha případech navíc nejde pouze o rozdílnou velikost poprsí, ale také o různý tvar, či dokonce jiné postavení prsních bradavek. 

Jak asymetrii poprsí řešit?

 
  1. Vhodná podprsenka
Už jste možná zaslechly, že až 80 % žen nosí špatnou velikost podprsenky. Jakou podprsenku si ale vybrat, pokud máte jedno prso větší než to druhé – větší, nebo menší velikost? Abyste dosáhly co nejpřirozenějšího efektu, přizpůsobte velikost podprsenky vždy většímu prsu. Když totiž zvolíte tu menší, jedno prso bude z podprsenky přetékat a nebude to vypadat hezky. V případě, že si vyberte větší velikost, můžete s místem v podprsence dodatečně pracovat – kupříkladu ho vyplnit vycpávkou, či více stáhnout jedno ramínko a nesrovnalost zamaskovat.
 
Správný střih podprsenky
Velkou roli hraje i střih podprsenky. Pokud máte menší až střední poprsí, vybírejte si ideálně podprsenky s tzv. T švem – ty se vyznačují tím, že jsou ušity ze tří různých dílů, takže případné nerovnosti nedají tolik znát. Vyzkoušejte třeba podprsenku Support Bra v moderním vzhledu. Pyšníte-li se větším poprsím, poohlédněte se po podprsenkách s řasenými košíčky či krajkovým lemováním. Skvělou volbou je například balconette podprsenka značky Playtex. Pod řasenými košíčky totiž dokážete asymetrii prsou lépe skrýt.
 
Prázdné místo vyplňte vycpávkou
Pokud se potýkáte s výraznější asymetrií poprsí, na kterou ani vhodný střih podprsenky nestačí, vyplňte prázdné místo v košíčku u menšího prsa vycpávkou, kterou seženete v každé galanterii. Prso tím zvednete a velikost poprsí dorovnáte.
 
  1. Plastická operace
Do určité míry se dá asymetrie poprsí řešit vhodnou podprsenkou a kamufláží, pokud vás však trápí opravdu výrazná asymetrie poprsí, kdy je jedno prso větší o jednu či více velikostí, můžete „problém“ řešit plastickou operací. Mezi nejčastější zákroky spojené s asymetrií patří zmenšení poprsí, zvětšení poprsí, modelace poprsí a dále lifting prsních dvorců.
 
O plastické operaci přemýšlejte zejména ve chvíli, kdy vám nedokonalost poprsí způsobuje zdravotní komplikace (bolesti zad, skoliózu apod.), nebo pokud se negativně podepisuje na vašem duševním zdraví. Vzhledem k tomu, že zákrok probíhá v celkové anestezii a jedná se o poměrně velký zásah do těla, zkonzultujte úpravu poprsí nejprve s odborníkem – jedině ten vám doporučí, jaké je pro vás nejlepší řešení. Cena operace se pohybuje mezi 40-70 000 Kč, záleží, jaký typ operace a kliniku si zvolíte.
 

Asymetrie poprsí jako jeden z příznaků karcinomu prsu

S asymetrií poprsí se dá v klidu žít a ve většině případů nemusí vaše fyzické ani psychické zdraví nikterak ovlivňovat. Zpozornět byste měly v případě, že se jeden váš prs neobvykle zvětšuje a tuhne – může se totiž jednat o jeden z příznaků karcinomu prsu. Nemusí to samozřejmě nutně znamenat, že máte rakovinu, ale určitě není na škodu informovat o tom svého praktického lékaře či gynekologa. Ten situaci zhodnotí a v případě obav vám napíše žádanku na mamografické vyšetření.