Běhání jako nová závislost. Jak s během začít?

4. 6. 14:45

Máte kolem sebe spoustu běžců a říkáte si, co na tom běhání všichni vidí? Zkuste někdy vyběhnout do lesa se sluchátky v uších a po pár kilometrech to zjistíte. Po návratů domů vás potěší nával endorfinů a nová závislost je na světě. Běh navíc prospívá nejen tělu, ale i duši. Jak s ním začít?


Proč začít běhat?

Běhání je pro tělo spolu s chůzí jedním z nejpřirozenějších pohybů. Zapojujeme při něm téměř všechny svaly – hýžďové, břišní, pažní, ramenní i zádové. Kromě toho posilujeme srdce a celý kardiovaskulární systém. Pokud navíc chcete shodit nějaké to kilo a zbavit se tuku na problémových partiích, běh je ideální fyzickou aktivitou. Běhání je však balzámem nejen na naše tělo, ale i na duši. Skvěle si při něm vyčistíme hlavu a přijdeme na jiné myšlenky. Pravidelným během pak snáze odbouráváme stres i úzkosti.
 

Běhání a hubnutí

Běhání a hubnutí – často diskutované téma, kde se střetávají různé názory. Jedno je však jisté, pokud chcete během zhubnout, musíte na to jít pomalu. Právě délka a pravidelná frekvence běhu má zásadní vliv na to, kolik kalorií spálíte. 
 

Běhejte alespoň 4x týdně 
Chcete-li zhubnout, běhejte alespoň 4x týdně po dobu 40 minut. Pokud budete běhat příliš rychle, tělo začne spalovat cukry, nikoliv tuky. Abyste při běhu spalovali, musíte se držet v tzv. aerobním pásmu. Během něj se váš průměrný tep pohybuje na 60–75 % vaší maximální tepové frekvence. Pokud budete běhat primárně za účelem hubnutí, pořiďte si hrudní pás či náramek.

 

První běh

Ještě, než si nazujete běžecké boty a vyběhnete, uvědomte si, proč chcete s během začít. Správná motivace je klíčová. Neběhejte jen proto, abyste byli trendy, ale proto, že chcete udělat něco pro své zdraví a cítit se zkrátka báječně. Zlepšit svou fyzičku. Před prvním během se nejprve rozcvičte a protáhněte. Pro začátek si stanovte trasu dlouhou maximálně 4 kilometry. 
 

Správná technika běhu je důležitá
Myslete také na správný postoj – hlava vzhůru, uvolněná ramena, neprotáhnutá záda a mírný náklon vpřed. Při běhu rytmicky pohybujte rukama a lokty mějte v poloze, aby svíraly pravý úhel. 
Ideálně zvolte střídavou chůzi a běh, abyste se hned ze začátku úplně nezničili. Udržujte tempo, které vám bude vyhovovat a dokážete při něm pravidelně a bez obtíží dýchat. Jakmile doběhnete domů, vychutnejte si zasloužené endorfiny, hormony štěstí a nezapomeňte na závěrečný strečink.
 

Udělejte si z běhání rituál

Ze začátku vám možná bude připadat, že běhání nemá smysl a že to zkrátka není aktivita pro vás. Zkuste si proto z běhání udělat svůj rituál, kdy si vyhradíte několik večerů po práci jen pro sebe. Naplánujte si hezkou trasu, vytvořte si svůj běžecký playlist nebo si do uší pusťte svůj oblíbený podcast. Věřte, že pak úplně zapomenete, že vlastně běžíte.
 

Základní výbava pro běžecké začátečníky

Běhat sice můžete i v obyčejných teplákách a keckách, pokud si však běh chcete zpříjemnit, pořiďte si alespoň základní běžeckou výbavu. Patří do ní:
  • kvalitní běžecké boty,
  • sportovní podprsenka,
  • běžecké tričko z funkčního materiálu,
  • funkční běžecké kraťasy nebo legíny,
  • sportovní šátek nebo čelenka,
  • lahev na vodu.

 

Běhejte s partnerem nebo ve skupině

K běhu potřebujete motivaci. Jestliže ji ztrácíte a nějaký den se vám nechce, zpestřete si tréninky tím, že budete běhat s kamarádkou či partnerem. Existují také běžecké skupiny, kam se můžete přihlásit a chodit na hromadné běžecké tréninky. Výsledky na své postavě i fyzičce zpozorujete už během pár týdnů pravidelného běhu, tak zkuste vytrvat. Pokaždé si vzpomeňte na ten úžasný pocit, který se dostaví po běhu – ten za to stojí, co myslíte?