Bolest prsou v těhotenství: Jak ji zmírnit?

23. 2. 15:34

Spousta žen považuje těhotenství za jedno z nejkrásnějších období v životě, přestože jej doprovází i celá řada nepříjemností. Bolest prsou se dá považovat za jednu z nich a většina žen ji pocítí už v raném těhotenství. Jak dlouho bolest prsou v těhotenství trvá a dá se nějak zmírnit?



Kdy začíná bolest prsou v těhotenství?
Vlivem těhotenství v ženském těle vypukne doslova exploze hormonů – zvýší se hladina progesteronu a také hCG (Human chorionic gonadotropin). Změny působí nejen na psychickou stránku žen, ale i na tu fyzickou. Hned několik dnů či týdnů po oplodnění se tak většinou dostaví první příznak těhotenství, a sice bolest prsou. Zpravidla ještě dříve, než nastoupí ranní nevolnosti. 
 
Bolest se projevuje pnutím, zvýšenou citlivostí bradavek i jejich okolí, přičemž některé ženy přitom mohou pociťovat i mírné brnění. Bolest není důsledkem škodolibosti přírody, ale má svůj prostý důvod. Mléčné žlázy se totiž v průběhu těhotenství postupně zvětšují a zásobují mlezivem, aby byly hned po porodu dokonale připravené na období kojení
 
Jak dlouho trvá bolest prsou v těhotenství?
To, jak dlouho se s bolestí prsou budete muset potýkat, je velmi individuální. Některé ženy zaznamenávají silnou bolest v prsou po celou dobu těhotenství, jiné jen za určitých podmínek, třeba když jim je chladno. U většiny žen se však bolest hodně zmírní na konci prvního trimestru

Jak zmírnit bolest prsou v těhotenství?
U některých žen může být pocit těžkých prsou a vysoká citlivost až nesnesitelná, takže není divu, že hledají možnosti, jak tyto příznaky zmírnit. To nejmenší, co pro svá prsa můžete v tomto období udělat, je pořídit si vhodnou podprsenku.
 
Ideální je bavlněná bezešvá podprsenka, která vám poskytne dostatečnou podporu a značně prsům uleví. Podprsenka nemusí být nijak speciální, minimálně však dbejte na příjemný materiál a odpovídající velikost. Skvělou volbou je například naše Easy bra, ve které můžete bez obav i spát.
 
 
Další možností je pořídit si během prvního či druhého trimestru rovnou podprsenku, která je zároveň i kojící. Kojící podprsenka by měla být hlavně praktická a pokud bude navíc i dobře vypadat, rozhodně to oceníte. Vyzkoušejte třeba naši DIM Maternity bra, která splňuje obojí. 
 
Další tipy, jak zmírnit bolest prsou v těhotenství:
 
·         Těhotenské cvičení – vhodné cvičení působí během těhotenství na ženu doslova blahodárně. Existují i speciální cviky na zmírnění bolesti prsou, které můžete po konzultaci s lektorkou vyzkoušet.
·         Teplá voda – některým ženám proud teplé vody výrazně uleví. Samy vyzkoušejte, co je pro vás příjemnější, jestli horká sprcha nebo raději koupel. 
·         Jemná masáž – po horké vaně či sprše si zkuste prsa jemně promasírovat krémem proti striím. Už jen to, že si uděláte ničím nerušenou chvilku pro sebe, může mít na bolest prsou velice pozitivní efekt. 
 
Opravdu silnou bolest prsou, která je k nevydržení, byste měly vždy raději konzultovat se svým lékařem. Tipy výše jsou pouze obecně doporučované rady, které mohou, ale nemusí pomoci. Pamatujte, že každé tělo je jiné a co platí u jedné ženy, nemusí platit u druhé.