Co na ples nebo gala v roce 2023? Inspiraci přináší Zendaya i Taylor Swift

21. 2. 12:00

Od empírové módy s antickými prvky přes eleganci z dob Boženy Němcové až po okázalé kousky zdobené peřím a krajkou. Plesová móda se od prvního českého bálu v roce 1840 výrazně proměnila. Trendy udává fantazie a dlouhé velkolepé róby začínají být lehkým přežitkem. V jakých šatech letos na plesech a bálech oslníte nejvíce?


 

zdroj: Unsplash

Co o plesových šatech říká etiketa?

Je jedno, zda se chystáte na maturitní ples, mimořádný gala večer, či jinou formálnější událost – výběr perfektních šatů vám nějaký čas zabere. Aby šaty nebyly málo nebo příliš, aby vám padly a zároveň nepůsobily jako pravěký kousek, který už má to nejlepší za sebou. Etiketa praví, že pokud na pozvánce stojí black tie, od dam se očekává dlouhá večerní róba a od pánů smoking.

Inspirujte se na červeném koberci

Striktní pravidla se však pomalu vytrácejí a dávají prostor odvážnosti i větší kreativitě. Smršť inspirace se každoročně prochází po červeném koberci na prestižních událostech, jako je Met Gala, Zlatý Glóbus nebo předávání cen Grammy.

Zdroj: Unsplash

Šaty jako šperk

Třpytky k plesům tak nějak patří, o tom není pochyb. Na klasické flitrové šaty si ovšem nechte zajít chuť a podívejte se, v čem přitáhla pozornost Taylor Swift ve svém videoklipu Bejeweled. Šaty poseté blyštivými kameny, to je, oč tu běží.

Zdroj: YouTube

Lehké jako pírko

Těžkopádné obruče, sofistikované korzety a pocit, že vám během tance každou chvíli praskne hrudní koš? Chvála trendům za to, že pro krásu už se trpět nemusí. Ta se naopak skrývá ve vzdušných střizích a látkách, jako je šifon, hedvábí a tyl.

Tip: Svůdné křivky do šatů na počkání? Naše nové tvarující punčochy vám je vykouzlí dřív, než řeknete ples.

Hlavně výrazně

Zlatá, stříbrná, černá a pudrová – plesová paleta, s níž sice nešlápnete vedle, ale po čase už trochu omrzí. Pokud se při výběru barev řídíte heslem hlavně nenápadně, zkuste se letos odvázat. Nikdo z nás pravděpodobně nebude vypadat jako zpěvačka Zendaya v úchvatné žluté róbě při předávání Oskarů, to si řekněme na rovinu. S vystoupením z komfortní módní zóny však přichází úplně nová energie, která za tu tmavě růžovou, žlutou nebo sytě oranžovou zkrátka stojí.

Y2K styl udává směr

Návrat módy druhého tisíciletí nese oficiální název Y2K a nemá jej pod taktovkou nikdo jiný než generace ZET, takzvaná Gen Z. A jak takový styl vypadá v praxi? Stačí si pustit film Protivný sprostý holky nebo se inspirovat outfity Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě. V podání plesové módy to znamená jediné: nebát se spodniček, špagetových ramínek ani šatů, které tvoří dlouhá sukně a crop top.