Cvičení doma: Jak na to, aby vás dlouhodobě bavilo?

7. 7. 10:53

Pandemie je sice pryč, určitá adaptace na nové zvyky však přetrvává dodnes. Z obývacích pokojů se staly nejen kanceláře, ale i posilovny. Pokud jste si i vy zvykli cvičit hlavně doma a přeplněným fitness centrům se spíše vyhýbáte, čtěte dále. Máme pro vás tipy, jak si dlouhodobě udržet motivaci vytěžit z domácího cvičení maximum.


Možnost dát si pořádně do těla bez nutnosti vystrčit nos z domu ocení nejen zaneprázdnění rodiče, ale i ti, kteří mají při pohybové aktivitě rádi soukromí. Vše, co k domácímu cvičení potřebujete, je kousek prostoru, podložka, případně činky a alespoň trocha motivace. Oceníte ušetřený čas, který byste jinak strávili na cestě do posilovny i celou řadu dalších výhod:

  • neomezuje vás otevírací doba – cvičíte kdykoliv chcete,
  • nemusíte čekat na volné stroje ani uvolnění místa na lekcích,
  • cvičíte bez diváků a soustředíte se jen sami na sebe,
  • ušetříte peníze za skupinové lekce i fitness permanentku,
  • cvičení můžete přizpůsobit své náladě i aktuálním fitness cílům.

Cvičení doma není pro každého

Ano, cvičení doma není pro každého. Pokud patříte mezi týmové hráče a motivuje vás pohled na fitness nadšence okolo vás, pak vás asi sólo cvičení mezi čtyřmi stěnami rychle omrzí. Aby bylo však domácí cvičení dlouhodobě udržitelné, musíte si z něj vytvořit zvyk, na který se budete těšit. Každodenní rutiny jsou skvělé v tom, že si je člověk zautomatizuje a nemusí se do nich nutit. Úskalím stereotypu je však nuda a vyhoření. Jak si tedy vytvořit cvičební rutinu, která vás chytne a nepustí?

  1. Vytvořte si příjemné fitness prostředí

Ne každý má možnost si doma vyklidit místnost a vybavit si ji trenažérem, rotopedem a činkami. To ovšem vůbec nevadí. Bohatě vám postačí malý koutek, ať už v obývacím pokoji či ložnici, který si vybavíte cvičební podložkou, jednoručkami, případně nějakou okrasnou květinou.

  1. Plánujte

Intuitivní cvičení může být fajn, obzvlášť pokud máte spoustu povinností nebo se potýkáte se zdravotními problémy a nikdy přesně nevíte, jak se daný den budete cítit. Zkuste si proto alespoň stanovit dny, kdy věnujete nějaký čas cvičení. Můžete si do diáře rozvrhnout i konkrétní cviky nebo do plánu zařadit i běh či jinou venkovní aktivitu, která vás baví.

  1. Střídejte aktivity

Propadli jste józe? Paráda. Našli jste si svou oblíbenou lektorku na YouTube? Výborně. Pokud se vám podařilo najít si to své, máte téměř vyhráno. Jak už jsme zmínili na začátku – dlouhodobý stereotyp může naší mysli uškodit než přinášet potěšení. Proto doporučujeme typy cvičení střídat, případně jednou za čas vždy vyzkoušet něco nového – přidat k józe pilates nebo si pořídit nové fitness pomůcky. Kromě klasických činek nebo míče se můžete poohlédnout třeba po kettlebellu nebo posilovacích gumách. 

4. Udělejte si radost

Ta nejlepší motivace ke cvičení je pochopitelně ta vnitřní. Občas se může stát, že na cvičení nebudete mít náladu a vaše vnitřní disciplína si zničehonic vezme dovolenou. V takové chvíli vám pak může pomoci krátkodobá motivace třeba v podobě nového fitness oblečení či doplňků stravy. Udělejte si radost novou sportovní podprsenkou nebo bezešvými kalhotkami, které vám při cvičení zajistí pohodlí.