Hlavně v klidu: Jak připravit dítko (a zbytek rodiny) na návrat do školy?

21. 8. 12:00

Návrat do školy po bezstarostných prázdninách je náročný nejen pro děti, ale také pro rodiče. Připravit školní pomůcky, nachystat aktovku, nařídit budík. Zní to jednoduše, nicméně za těmito na první pohled banálními kroky se skrývá celá řada povinností, na které je potřeba myslet. Inspirujte se, jak zvládnout další školní radovánky s grácií a klidem.


Zdroj: Unsplash

„Zpátky do lavic!“ – pokud se i vám z toho jásavého výroku, který během srpna obsadí území všech letáků, reklamních ploch a článků, ježí vlasy, pak jste tu správně. Každý totiž vyzývá k nákupu nových pastelek, batohů a svačinových boxů, ale málokdo už vám řekne, jak to celé přežít ve zdraví, co je důležité, a co můžete nechat plavat. Tak pojďme na to.

1. Opravdu se s dětmi musíte týden před začátkem školy učit? Ne tak docela

Podle psychologů údajně není o prázdninách nutné s dětmi opakovat učivo a týden před začátkem školy nad nimi každý den stát s bičem. Děti by si o prázdninách měly hlavně odpočinout, užít čas venku a volnější režim. Výjimkou jsou školáci, kteří s určitým předmětem tvrdě bojovali a trénování látky je pro jejich úspěšné zvládnutí dalšího roku klíčové.

Jak k tomu tedy přistoupit? Zkuste učivo zapojit do běžných dnů zábavnou formou – například vědomostní hry, procházky po naučných přírodní stezkách nebo třeba listování encyklopediemi.

2. Strašák jménem brzké ranní vstávání

Než abyste děti strašili, že tenhle lážo plážo režim jim brzy skončí, přizpůsobte blížící se změně pozvolna rodinné návyky. Vaše ratolesti vám mohou poslední srpnový týden pomáhat s přípravou snídaně a následným úklidem. Mít povinnosti pak pro ně nebude takový šok. V rámci doby, kdy děti uléhají do postele, se nebojte být přísnější – až je budete 1. 9. budit do školy, oceníte to.

3. Než se vydáte na velký školní nákup

Před nákupem nové školní výbavy udělejte společně se svým dítkem velkou revizi. Ukliďte psací stůl, zkontrolujte stav aktovky, obsah penálu, štosy sešitů a dalších pomůcek. Vytřiďte nepoužitelné a sepište si, co bude potřeba koupit. Do papírnictví či výtvarných potřeb pak vyrazte společně, ať si mladá paní nebo mladý pán může vybrat věci podle oblíbených barev a zároveň si konec prázdnin plně uvědomit.

4. Jak děti motivovat?

Je dost možné, že děti bude sužovat stres a obavy, ba dokonce nechuť k začátku nového školního roku. A to je úplně v pořádku. Snažte se s nimi o jejich pocitech v klidu mluvit a pobavte se i o všem pozitivním, co se školou přichází. Ať už jsou to kamarádi, oblíbení spolužáci, nové kroužky nebo třeba tělocvik, který je tak bavil. Účinným, byť materiálním motivátorem může být i pořízení nové školní tašky nebo hravých doplňků, jako jsou třeba oblíbené dětské Crazy ponožky. Kluky jistě potěší ponožky s motivem raketoplánů a motorek, holčičky zase zvířátkové ponožky.

5. Chvilka plánování

Tipy na rychlé a zdravé svačiny do školy sbírejte na internetu s předstihem, ať máte kam sáhnout, když vám dojde inspirace a čas. Nezapomínejte ani na sebe. Naplánujte se svým partnerem, kdo a kdy bude děti vyzvedávat a zkuste si sladit své pracovní rozvrhy. Malá skulinka v jinak nabitém režimu vyhrazená na rande či večerní relax se sklenkou vína oběma přijde vhod.