Intimní hygiena: Víte, jak ideálně pečovat o citlivé partie?

5. 3. 12:00

Péče o intimní partie se může zdát jako naprosto banální věc – až 74 % žen se však alespoň jednou za život potýká s různými vaginálními problémy, jejichž častou příčinou je právě nesprávná či nedostatečná intimní hygiena. Zjistěte, proč na volbě mýdla záleží i jak pohodu intimního prostředí ovlivňují menstruační pomůcky.


Zdroj: Unsplash

Přehnaná péče o intimní partie? I ta může být na škodu

Stejně tak jako přehnaná péče o pleť často vede k jejímu zhoršení, i v případě intimní hygieny přílišná péče škodí. Prostředí vaginální mikroflóry je velmi citlivé a urputným mytím více než dvakrát denně ho můžeme snadno narušit. Něco jiného je období menstruace, kdy intimní partie rozhodně vyžadují více péče než obvykle, ale o tom až později.

Není mýdlo jako mýdlo

Okolo vhodného mycího prostředku pro jednu z nejcitlivějších částí těla se točí celá řada debat a doporučení. Jednou je nejlepší obyčejná voda, podruhé je přípustné i klasické mýdlo, jindy pouze mýdlo s hodnotou pH okolo 4. Tak jak to tedy je?

Podívejme se na fakta: pH v intimní zóně je mnohem kyselejší než pH pokožky a jeho hodnota se pohybuje v rozmezí 3,5–4,5. Hodnota pH obyčejných sprchových gelů většinou přesahuje hranici 5, přičemž pH vody leží na stupnici někde u čísla 7. Cokoliv, co se přirozenému vaginálnímu pH vymyká, jej může narušit a vytvořit tak ideální půdu pro mykózy či jiné potíže. Použitím jemného mycího gelu s optimální hodnotou pH a bez parfemace tedy vůbec nic nezkazíte, ba naopak. K mytí vám bohatě postačí vaše ruka, houby či mycí žínky na genitálie nepatří.

V hlavní roli (bavlněné) spodní prádlo

Věděli jste, že na nepříjemných pocitech, jako je svědění či pálení, se může přičinit i materiál spodního prádla? Řekněme si na rovinu – za kalhotky z nylonu, polyesteru a dalších syntetických materiálů vám vaše intimní partie zrovna nepoděkují. Nejlepší volbou je bezesporu bavlna. Ačkoliv bavlněné spodní prádlo neplatí vždy za to nejvíce sexy, co do pohodlnosti i šetrnosti definitivně vítězí.

I v bavlněných kalhotkách se však můžete cítit přitažlivě, přesvědčí vás o tom třeba naše kalhotky Fancy Cotton Hipster nebo model značky DIM Sexy Fashion Brazilian.

Přečtěte si: Hit jménem menstruační kalhotky: Jak fungují a jsou opravdu spolehlivé?

Jak pečovat o intimní partie v období menstruace

Během menstruace se rovnováha vaginálního prostředí mění a intimní partie jsou citlivější. Při výběru menstruačních pomůcek se řiďte tím, co je vám komfortní, pro někoho je to menstruační kalíšek, někdo nedá dopustit na menstruační kalhotky. Menstruační vložky nebo tampony už se sice dočkaly jistých vylepšení a jejich výroba má nakročeno k ekologičtější cestě, nicméně stále patří k těm rizikovějším menstruačním pomůckám.

U tamponů je obzvláště důležitá pravidelná výměna, alespoň co dvě hodiny, aby nedošlo k šíření bakterií, ba dokonce k toxickému šoku. Mytí zevních genitálií teplou vodou alespoň dvakrát denně je základem náležité hygieny.

Menstruační kalhotky, které si zamilujete – pohodlné, prodyšné a maximálně spolehlivé.

Zaměřeno na ručník

Po mytí se sušte nejlépe měkkým bavlněným ručníkem, syntetická vlákna opět mohou přispět k množení nevítaných bakterií. Ručník by měl být pochopitelně čistý, suchý a obměňován alespoň každé 3 dny.

Pozor na aviváž

Některé ženy mívají jakousi alergickou reakci na aviváž, takže pokud si vezmou spodní prádlo ovoněné aviváží, následuje svědění a další nepříjemné pocity. Pravda je taková, že intimní partie se s jakýmikoliv parfemačními složkami příliš nekamarádí, tudíž je lepší se jim vyhnout.