Jak oblékat miminko v létě? Hlavní je prodyšnost

16. 7. 12:00

Tropy, déšť, chladné večery – letošní léto připomíná místy apríl, a otázka vhodného oblečení se přitom netýká jen dospělých, ale i těch nejmenších človíčků. Jaké bodýčko je lepší? Opravdu miminku stačí jedna vrstva oblečení? Není to málo? Odpovědi na otázky, se kterými se v létě potýká nejedna maminka, najdete v našem článku.



Zdroj: Unsplash

Jděte na to jednoduše: Co v létě nosíte vy sami?

Oblékat novorozené miminko do slunných dnů je rozhodně pohodovější než jej soukat do několika vrstev zimního oblečení a bát se, aby mu nebyla zima. I tak může mít miminkovská letní móda jistá úskalí – dítě se nesmí přehřát, oblečky musí být prodyšné a zároveň chránit jemnou dětskou pokožku před sluníčkem.

Jedna vrstva stačí, druhá navíc se neztratí

Stejně jako vy se v horku chcete cítit pohodlně a lehce, to samé očekává i vaše dítko. Počet vrstev proto přizpůsobte aktuálnímu počasí, a především tomu, co si hodláte obléci vy sami – jeden svršek v neúnosném parnu opravdu stačí. Lehký svetříček nebo bavlněná dečka schovaná v kočárku se neztratí a večer přijde miminku vhod, stejně jako vám džíska. Pokud se teploty drží okolo 20–25 stupňů Celsia, klidně sáhněte po body s delším rukávem či nohavičkami a bavlněných ponožtičkách, obzvláště fouká-li letní vánek. Pokožka zahalená do organické bavlny může stále dýchat, což je žádoucí. Při pobytu na sluníčku by měla být samozřejmostí také čepička nebo klobouček.

Vsaďte na lehké a prodyšné materiály v čele s bio bavlnou

Malinká miminka ještě nemají schopnost termoregulace, volbu kvalitního materiálu oblečení proto nepodceňte. Bavlna, bio bavlna, merino vlna nebo mušelín ­patří mezi vysoce kvalitní, prodyšné látky, které výborně absorbují vlhkost a do teplých dnů jsou jako dělané. Prodyšné bavlněné bodýčko nebo lehký overálek je v létě ideální volbou a zárukou, že miminku bude příjemně.

Co do kočárku v létě?

Kočárek, zejména pak tmavší barvy, si v létě představte jako skleník. Teplota v něm může být mnohem vyšší než ta venkovní, a jeho vybavení je nutné tomu přizpůsobit. Zapomeňte na peřinky a naducané zavinovačky – miminku postačí na podložení látková plena a lehká dečka nebo pléd pro případ ochlazení. Kočárek určitě celý nezabedňujte plenou, bude v něm poté nedýchatelno. Moderní kočárky dnes disponují celou řadou vychytávek, od slunečníků přes moskytiéry až po praktické clony.

Pár tipů navíc:

  • Snažte se pobývat co nejvíce ve stínu a chraňte miminko před přímým sluníčkem.
  • Na delší procházky s kočárkem choďte převážně dopoledne nebo k večeru.
  • Miminko v kočárku pravidelně kontrolujte – zpocený krček značí přehřátí, stejně tak červené tvářičky a flíčky po těle.