Jak pečovat o spodní prádlo

5. 11. 15:23

Spodní prádlo je vyrobeno z jemných materiálů, které si zaslouží zvláštní pozornost. Nevhodnou péčí přijde spodní prádlo o svou pružnost, začne se žmolkovat, vytahá se nebo naopak srazí. Přečtěte si, jak prát spodní prádlo.


Podprsenky
Podprsenky bývají jedněmi z nejdražších kousků dámského šatníku. Kvalitní krajková podprsenka může stát i několik tisíc, proto by o ni mělo být adekvátně postaráno. Pro praní podprsenky v pračce zvolte šetrný program s teplotou vody o maximálně 30 °C nebo je vyperte ručně. Před praním v pračce podprsenku vložte do speciálního ochranného síťovaného sáčku nebo do kulatého pouzdra, aby se neponičily krajky, kostice a výztuže košíčků. Používejte vždy tekutý prášek na jemné materiály a nikdy nepřidávejte aviváž. Podprsenky v pračce neždímejte a nesušte v sušičce. Nechte je uschnout volně rozložené.
  
Kalhotky, boxerky a slipy
Spodní prádlo byste měli prát opět v ochranném síťovaném sáčku, aby nepřišlo k úhoně. Buben pračky může jemný materiál a krajky pozatrhávat. Před vložením spodního prádla do pračky si pečlivě pročtěte údaje na štítku od výrobce. Krajkové spodní prádlo a spodní prádlo z umělých vláken doporučujeme prát na maximálně 30 °C, pokud používáte bavlněné spodní prádlo, můžete ho prát i na 60 °C, ale běžnějších 40 °C úplně postačí. Nezapomeňte třídit spodní prádlo na praní podle barev, ať nemáte světlejší kousky zašlé.
  
Punčocháče a punčochy
Punčocháče i punčochy perte bez obav na 30 °C. Abyste předešli zatrhnutí jemného materiálu o zip (i suchý) jiného oblečení, vložte je před praním do ochranného síťovaného sáčku. Zabráníte tak i jejich zamotání do prádla a zbytečnému vytahání, kterým se namáhají a ničí. Mohlo by se pak stát, že bude jedna nohavice punčocháčů delší než druhá.
  
Ponožky
Ponožky před praním roztřiďte podle barev na tmavé, bílé a barevné. Jen tak předejdete jejich zaprání a ponožky si dlouho uchovají své barvy. Běžné ponožky a termo ponožky perte na 40 °C, můžete přidat i aviváž. Funkční ponožky perte ve stejné teplotě, ale snižte počet otáček při ždímání na maximálně 400.
  
Přehled symbolů pro ošetřování textilií
Přehled symbolů ošetřování spodního prádla naleznete ZDE.