Jak prát a sušit stahovací, funkční i svůdné spodní prádlo?

29. 11. 13:44

To, že podprsenky byste neměli házet jen tak do pračky mezi ostatní prádlo, je jasné. Co ale takové stahovací, funkční nebo saténové prádlo? I to vyžaduje při praní a sušení zvláštní pozornost. Přinášíme vám jednoduchý návod, jak speciální kousky prát i sušit, a prodloužit tak jejich životnost.


Pokud si přeci jen nejste jistí, zda podprsenky perete na správnou teplotu a vhodným způsobem, přečtěte si našich 7 tipů, jak prát podrsenky. Kompletní informace o tom, jak pečovat o punčocháče, ponožky či boxerky, zase najdete v článku: Jak pečovat o spodní prádlo?
  
A teď už si pojďme říct, v čem je péče o speciální druhy prádla tak specifická.
  
  1.  Jak pečovat o stahovací spodní prádlo?

Za dokonalou postavou některých žen stojí stahovací spodní prádlo, fenomén dnešní doby, který rázem vykouzlí sexy křivky i ploché bříško. Díky unikátnímu materiálu se vyznačuje zvýšenou elasticitou a pružností ­– vlastnostmi, které nejlépe zachováte ručním praním, ideálně ve vlažné vodě.
  
Při praní dejte přednost přírodním mýdlům nežli pracím práškům ­– obsažené bělící přísady by mohly jemná vlákna poškodit. Ideálně používejte prací prostředek na jemné prádlo či klasické olivové mýdlo typu Marseille. Stahovacímu spodnímu prádlu můžete uškodit i aviváží, proto se jí raději vyhněte. Po vyprání ho nechte volně uschnout, rozhodněte jej nesušte v sušičce a zásadně ho nežehlete.
  
  1.  Jak pečovat o termo a funkční prádlo?

Pokud chcete, aby vám funkční prádlo vydrželo co nejdéle, dodržujte při jeho praní pár základních pravidel. Termoprádlo můžete prát i v pračce (ideálně naruby), aniž byste poškodili jeho vlastnosti. Raději však zvolte šetrnější prací program pro vlnu či syntetiku, nebo rovnou ruční praní, jehož teplota by neměla přesáhnout 40 °C. Termoprádlo schne poměrně rychle, proto není třeba ho zatěžovat sušičkou.
  
A jak je to s funkčním prádlem? Jemné praní v pračce bez aviváže mu neublíží, ovšem co materiál, to jiné pečovatelské nároky. Správný způsob praní i sušení vám nejlépe napoví visačka, které před odstřihnutím věnujte pozornost. Funkční prádlo můžete prát i v ruce, ale opatrně – žádné zběsilé ždímání či drhnutí. Pro zachování funkčních vlastností používejte namísto klasického pracího prášku speciální čistící prostředek na funkční oblečení, který seženete v každém outdoorovém obchodě. Funkční prádlo nechte po vyprání volně uschnout, sušička by mohla poškodit choulostivá vlákna i membrány.
  
  1.  Jak pečovat o svůdné prádlo?

U svůdného spodního prádla, saténových župánků či dalších kousků z velmi jemného materiálu nejprve prozkoumejte, co vám říká štítek na vnitřní straně prádla. Teplota praní by každopádně neměla překročit 30°C. Krajkové korzety či saténové košilky se všitými vycpávkami perte jen v ruce, pračka by je mohla nenávratně poničit. Opatrnost se ale vyplácí i při ručním ždímání. Tyto kousky nechte opět volně uschnout a sušení na radiátoru či přímém slunci se pro jistotu vyvarujte.