Jak si účinně vyčistit hlavu? Zkuste spaní v přírodě, pěší pouť nebo terapii tichem

12. 8. 12:00

Stejně jako domácnost, i naše hlava potřebuje čas od času pořádně uklidit. Jenže co když vás relax na pláži nebaví a vypsat si myšlenky na papír se vám zdá málo? Nevadí. Existují i méně tradiční způsoby, jak zklidnit mysl a vrátit se k sobě samým. Smetáčky do ručky a jde se uklízet!


Zdroj: Unsplash

Lidský mozek zpracovává každou sekundu zhruba 11 milionů kousků nejrůznějších informací, přičemž naše vědomá mysl zachytí pouze 40 nebo 50 z nich. I tak je to poměrné velké číslo, co říkáte? Když si k tomu připočtete každodenní starosti a skutečnost, že nám hlavou denně prolétne 6 200 různých myšlenek, pravidelný úklid hlavy je opravdu nasnadě.

Pro spoustu lidí je nejlepším ventilem na hlavu sport, procházky v přírodě nebo třeba práce na zahradě. Zkrátka činnosti, při kterých mozek odpočívá a tělo je v zápřahu. Možností, jak restartovat mysl je ale mnohem více. Pojďme se mrknout na ty nejzajímavější:

Pěší pouť

Na světě je mnoho poutních míst, kam se ročně vydávají statisíce lidí z celého světa. Někteří z náboženských důvodů, aby si pouť jednou za život odškrtli, jiní z těch spirituálních. A pak jsou ti, kteří jsou přesyceni materiálním světem, prací nebo každodenním životem a chtějí si odpočinout trochu jinak. A tak obují pohodlné boty, sbalí si malý batoh a vydají se vstříc dobrodružnému putování, kde jejich jediným úkolem je dojít z bodu A do bodu B.

Zdroj: Unsplash

Mezi nejznámější poutě patří Svatojakubská cesta, Francká cesta do Říma a cesta do Jeruzaléma. V Evropě je nejproslulejší ta Svatojakubská, tzv. Camino de Santiago, kterou můžete ujít i za 10 dnů. Pokud se na pouť vydáte úplně sami, nejenže si vyčistíte hlavu, ale dost možná úplně přehodnotíte svůj život a získáte nový pohled na svět.

Tip: Pohodlné oblečení je základ, ať už vyrazíte na menší pěší túru nebo větší pouť. Objevte naši novou řadu legín, které se okamžitě stanou vaším oblíbeným parťákem.

Spaní pod širákem

Své kouzlo má také spaní v přírodě. Při bivakování totiž můžete přespat téměř kdekoliv, dokonce i v národním parku. Tedy za podmínky, že po vás ráno nezůstane žádná stopa. Přes den se unavíte na túře, večer usnete za svitu hvězd a ráno vás na obličeji pošimrá vycházející slunce. Jednoduchý způsob, jak přijít na jiné myšlenky a vymanit se ze všedního kolotoče.

Terapie tichem a jógou

Dokážete si představit dovolenou, kde týden nepromluvíte jediné slovo? Tiché retreaty s doprovodným programem v podobě jógy a meditací slibují silný transformační zážitek a čas, kdy se budete plně věnovat sobě a svému nitru. V Česku tento pobyt nabízí například resort Svatá Kateřina na Vysočině, pořádají se ale všude po světě. Na očistu můžete vyrazit třeba do Portugalska, Španělska, proslulá je jimi také Indie nebo třeba Bali.

Naučte se novou dovednost

Vždycky jste toužili naučit se hrát na klavír nebo malovat obrazy? Není lepší čas, kdy začít než právě teď. Nejenže si osvojíte novou dovednost, ale váš mozek si náramně odpočine. Pokud se učíme něco nového, navíc kreativního, zapojujeme úplně jinou část mozku, kterou běžně tolik nepoužíváme.

Odcestujte někam na delší dobu

Jestliže vám to vaše práce dovolí, tzn. můžete si vzít třeba měsíční dovolenou nebo pracovat na dálku (remote), vyrazte někam na delší dobu. Nové prostředí a podněty vám dodají ztracenou energii a rozbijí každodenní stereotyp. Mezi oblíbené destinace pro práci na dálku patří Tenerife, Portugalsko nebo třeba Madeira.