Jak vyberete správnou velikost podprsenky

25. 1. 23:00

Každá čtvrtá žena nosí nepadnoucí podprsenku. Netýká se to také vás? Vezměte si krejčovský metr a zjistěte, jaká podprsenka vám padne jako ulitá.


Pokud se vám zařezávají ramínka podprsenky do ramenou, obvod se vám na zádech posouvá směrem vzhůru nebo vám naopak košíčky odstávají, tlačí vás kostice či vás podprsenka škrtí, zvolila jste nejspíš špatnou velikost obvodu nebo košíčků podprsenky.

Jak se chová správně vybraná podprsenka?
  •   podpírá prsa
  •  obvod pevně sedí, neposunuje se ani směrem nahoru ani směrem dolů
  •  ramínka se nezařezávají do ramenou a ani z nich nepadají
  •  ramínka se zapínáním svírají 90° úhel
  •  při předklonu prsa z košíčků nevypadávají
  •  prsa z košíčků nepřetékají ani neutíkají zpod kostice
  •  kostice prsa pevně objímají, neodstávají a vedou až do podpaží, aniž by tlačily
  •  podprsenku si za celý den nemusíte nijak upravovat
  
Jak si vybrat správnou podprsenku
Nyní se dostává ke slovu krejčovský metr. Svlékněte se do spodního prádla a zaujměte vzpřímený postoj. Rozhodně se neměřte v podprsence s vyztuženými košíčky nebo v push-up podprsence, protože vám výsledky měření zkreslí. Měřit si budete obvod hrudníku pod prsy a přes prsa.
  
  •  Přiložte nejprve metr pod prsa a změřte obvod hrudníku pod prsy ve výdechu. Tím získáte obvod podprsenky.
  •  Pak se změřte přes nejvyšší místo prsou, což jsou bradavky. Pozor, ať metr neutahujete příliš silně - nechte ho tak akorát, aby vám z prsou ani nepadal, ani se do nich nezařezával. Výsledné číslo je váš obvod přes prsa.
 Ujistěte se, že vám metr při měření vede rovně i na zádech. Zkontrolujte si ho pohledem do zrcadla nebo požádejte o spolupráci partnera či kamarádku.
  
Práce s tabulkou velikostí
Od naměřené hodnoty obvodu hrudníku pod prsy je při výběru podprsenky důležité odečíst 5 až 10 centimetrů. Je to dáno jednak tím, že podprsenky obsahují elastan, a jednak tím, že se materiál podprsenky nošením časem trochu natáhne, a podprsenka by vám pak byla velká. Při nákupu byste si měla zkoušet podprsenku zapnutou na poslední háček, abyste časem mohla velikost obvodu upravit. Jestli vám podprsenka dobře sedí, poznáte už v kabince při zvednutí rukou - podprsenka musí pevně sedět a nesmí se pohnout ani směrem nahoru, ani dolů.
  
Počítejte s tím, že naměřený obvod a velikost košíčků jsou orientační míry, které se mohou mírně lišit výrobce od výrobce. Proto je důležité si podprsenku vyzkoušet, jestli vám opravdu sedí tak, jak má, a případně zvolit větší/menší obvod či větší/menší košíčky.
 Potřebujete-li pomoci s výběrem velikosti podprsenky, využijte naší tabulky velikostí podprsenek Bellinda, kterou naleznete v tomoto odkazu: