Jak žít lagom a v čem se můžeme inspirovat od Švédů

11. 12. 12:00

Seveřané, a konkrétně Švédové jsou známí svým specifickým životním stylem a přístupem. Velmi populární je jejich koncept přiměřeného neboli lagom života a chování. Pořekadlo „lagom är bäst“ by se dalo přeložit jako naše „všeho s mírou“ nebo „tak akorát je nejlepší“. Nabádá k rovnováze i v dnešním uspěchaném a stresujícím světě, a to na všech frontách: v módě, v jídle, v pracovním životě i v domácnosti. Žít lagom znamená být uvědomělý vůči sobě, okolí i planetě.


Foto: Freepik.com

Lagom v praxi: Tipy na spokojený život v rovnováze

Život v rovnováze a nalezení onoho zlatého středu, kdy je člověk spokojený, ale stále hnán vnitřní silou k poznávání, rozkvětu a lepšímu já, zní jako sen. Sen, na který našli recept ve Švédsku a který vyžaduje jistou umírněnost a jednoduchý život, v němž nejste ze všech stran utlačováni přebytkem. Pro dosažení lagom životního stylu stačí dodržet pár základních kroků, které vám tuto myšlenku vštípí do systému.

1.     Nepotřebné musí pryč

Prvním krokem je získání prostoru k nadechnutí se a k rozvoji. Udělejte si místo ve svém životě a zbavte se nepotřebného, které vás pouze brzdí a zatěžuje. Zredukujte svou šatní skříň pouze na kousky, které používáte na denní bázi, zbytek darujte na charitu, do sekáčů a pomozte těm, kteří to potřebují. Totéž platí o kosmetice a líčení, které vám zbytečně plní poličky a chytají prach, podobný postoj zaujměte i k nábytku a dekoracím. Stejné pravidlo lze vlastně aplikovat i na mezilidské vztahy, možná že si v životě zbytečně držíte lidi, se kterými se necítíte zrovna nejlépe. Soustřeďte se pouze na to pozitivní a přínosné a uvidíte, kolik času a radosti si tím pustíte do života.

Foto: Freepik.com

2.     Vsaďte na snadno kombinovatelné basics

Když už se ocitnete před skříní s prázdnými taškami na třídění, pamatujte na jednoduché pravidlo: nejvíce parády uděláte s kvalitními a nadčasovými kousky, které se dají snadno kombinovat, jsou pohodlné a vystihují vás. Uvidíte, jak se vám ráno při oblékání uleví, až budete vybírat pouze z oblečení, které opravdu rádi nosíte. Ušetříte si jak čas, tak nervy a móda se stane vaším novým koníčkem. Nezapomeňte ani na ležérní kousky na doma, jako jsou pohodlné tepláky a teplé ponožky, které vám dodají pocit pohodlí a bezpečí. Skříň si zorganizujte podle svého, aby byla co nejpřehlednější.

3.     Buďte svou vlastní prioritou a naučte se říkat ne

Řekněte si o chvilku klidu, když ji potřebujete. Zapomeňte na neustálé obklopování se lidmi, věcmi a zvuky, dopřejte si čas sami pro sebe, kdy si můžete odpočinout, utřídit si myšlenky a zpracovat své prožitky. Obklopte se přírodou, pozitivní energií a užívejte si klid. Tím se jednoduše napojíte sami na sebe a budete si lépe uvědomovat, co je pro vás podstatné a příjemné a co děláte naopak spíše ze zvyku nebo donucení.

Foto: Freepik.com

4.     Starejte se o své tělo i svou mysl

Stejně jako mysl i tělo potřebuje dostatečnou péči. Dopřejte mu dostatek pohybu, věnujte se svému fyzičnu a poslouchejte signály, které vám jasně říkají, kdy je třeba ubrat a kdy tělo stagnuje. Zaveďte si ranní rituály, kdy se před odstartováním dne prodýcháte, protáhnete a po noci se opět napojíte na svůj vnitřní systém, který vás celý den povede. Rčení ve zdravém těle zdravý duch může znít jako ohrané klišé, ale důležitost jeho myšlenky by se neměla opomíjet. Oblečte se do sportovního a jděte se proběhnout, na kolo nebo si alespoň vyrazte na procházku – bez sluchátek, jen sami se svým tělem a svou hlavou.

Foto: Freepik.com

5.     Zaměřte se na udržitelnost svého bytí

Lagom samozřejmě není jen o jednotlivci, ale také o dobru celé společnosti a planety, a proto je podstatné vyvarovat se hýření. Recyklujte, nakupujte na lokálních trzích a u malých prodejců, spořte energii, jezděte více na kole a hromadnou dopravou a zajímejte se o to, co kupujete. Dávejte přednost kvalitním produktům, které vydrží a budou vás provázet životem, ať už se vydáte kamkoliv. Lagom living stojí na funkčnosti, účinnosti, praktičnosti, pohodlnosti, odolnosti a jednoduchosti.


Foto: Freepik.com