Jste bez energie? 7 tipů, jak vyzrát na jarní únavu

24. 4. 11:33

Venku se na nás smějí první jarní paprsky, všechno kvete a vy se i přesto cítíte pod psa? Není třeba si nic vyčítat ani do sebe lít hektolitry kávy – dost možná vás totiž postihla jarní únava. Jak se jí co nejrychleji zbavit a nabrat po zimě druhý dech? Poradíme vám.


Jarní únava a její příznaky

V zimě tělo jede na úsporný režim. Nedostatek slunce, méně pohybu a tendence jíst tučnější a hutnější jídla náš organismus značně oslabí a na jaře se pak může projevit zvýšenou únavou. Samotná únava je jedním z příznaků, nicméně mohou ji doprovázet také bolesti hlavy, svalů, kloubů a pochmurná nálada. V těle se mění hladina hormonů – zvykáme si na úbytek melatoninu (spánkového hormonu) a naopak vyšší hladinu serotoninu.

Během jarní únavy, která nejčastěji přichází v březnu a dubnu, můžete mít pocit, že vás nic nebaví a že byste nejraději jen leželi v posteli. Když se k tomu ještě přidá pylová alergie či nachlazení z náhlé změny teplot, pak rozhodně není o co stát. Jarní únava může potkat úplně každého, náchylnější jsou k ní však lidé se slabší imunitou. Jak se tedy příznaků jarní únavy, které by neměly trvat déle jak 14 dní, co nejrychleji zbavit a objevit ztracenou životní jiskru?

1. Pijte dostatek vody

Voda je elixírem života. Hlídejte si, abyste do sebe denně dostali alespoň 2 litry čisté neslazené vody, ideálně však ještě trochu více. Dehydratace totiž bývá spouštěčem únavy i bolestí hlavy.

2. Zlehčete a osvěžte jídelníček

Po zimě je dobré odlehčit nejen oblečení, ale také jídelníček. Tělo si většinou přirozeně začne říkat o více zeleniny a čerstvých potravin, které bývají i hlavními aktéry jarních detoxů. Určitě nemusíte ihned přesedlat na zeleninové šťávy. Stačí jen jíst více salátů, luštěnin, bílého masa, ryb, semínek a samozřejmě ovoce. Vybírejte si průmyslově nezpracované potraviny a snažte se vařit si převážně doma. Tělo se díky kvalitní zdravé stravě pročistí, ulevíte střevům a celkově znovu restartujete váš vnitřní systém.

3. Zařaďte bylinky, doplňky stravy a čaje

Kvalitní a vyvážená strava dokáže s tělem zázraky. Někdy je však třeba přísun vitamínů a dalších prospěšných látek více podpořit a využít účinky bylinek a doplňků stravy. Z vitaminových doplňků je na jaře vhodný multivitamin, vitamin C a D, hořčík a probiotika. Z bylinek se pak v boji proti jarní únavě doporučuje ženšen, kopřiva dvoudomá, dobromysl obecná nebo smetanka lékařská.

4. Dopřejte si pohyb

Pravidelný pohyb je alfou a omegou zdravého životního stylu a také výborným lékem na smutek či únavu. Fyzická aktivita totiž uvolňuje serotonin a endorfiny, což jsou hormony štěstí a dobré nálady. Ať už vyrazíte do posilovny, na kolo nebo na dlouhou procházku do přírody, nejenže uděláte něco prospěšného pro své zdraví a kondici, ale také se budete cítit mnohem více nabuzení.

Tip: Vyzkoušejte naši vyztuženou sportovní podprsenku DIM a dopřejte si během sportu maximální pohodlí.

5. Zkuste otužování

O účincích otužování možná slýcháte zleva zprava. Když pomineme fakt, že se jedná o velký trend, otužování skutečně má něco do sebe. Posiluje imunitu, pomáhá odbourávat stres, urychlovat regeneraci a zvyšovat fyzický výkon. Jak nejlépe s otužováním začít? Postupně. Zkuste nejprve mírně studené sprchy, časem se propracujte k ledovým. Jakmile se budete cítit na ponor do řeky či jezera, vyrazte s někým zkušenějším, kdo vás naučí správně dýchat a myslet.

6. Mějte pravidelný režim

Tělo funguje na určitých biorytmech – pokud chodíte spát každý den ve stejnou hodinu, zvykne si a přizpůsobí se. Změna času, ponocování či večerní koukání do počítače pak způsobuje, že jsou naše vnitřní hodiny zmatené a dávají nám to najevo vyčerpáním či podrážděností. Snažte se mít pravidelný režim. Choďte do postele a vstávejte ideálně každý den v podobný čas. Alespoň dvě hodiny před spaním je dobré zhasnout a svítit jen svíčkami, aby se organismus stihl připravit na spánek.

7. Omezte kávu a další stimulanty

Nedostatek energie a špatná nálada často svádí k rychlému nakopnutí v podobě kávy či energetických nápojů. Pár šálků kávy za den je určitě v pořádku, ale fungovat pouze na stimulantech už tolik ne. Chvilkový přísun energie za krátko odezní a dostaví se ještě větší únava. Až se příště během dne budete chtít povzbudit, sáhněte po zeleném čaji či matche, které napomáhají detoxikaci těla a jejich energetický účinek vydrží déle.