K čemu slouží funkční prádlo

19. 1. 09:11

Funkční prádlo vám poskytne maximální komfort při jakékoliv indoorové nebo outdoorové aktivitě. Vyzkoušejte jeho přednosti na vlastní kůži!


Sportovci už si dnes život bez prádla z funkčních materiálů neumí představit. Kromě jeho funkčních vlastností vám dopřeje volnost pohybu a velmi příjemně se nosí.
V čem spočívá funkčnost prádla
  •  je lehké a prodyšné a použitý materiál odvádí pot mimo pokožku. I v extrémních podmínkách tak jste stále v suchu a nehrozí vám prochladnutí.
  • rychle schne a při namočení nezvyšuje hmotnost
  •  funkční termo prádlo v závislosti na použitém materiálu v létě chladí, v zimě hřeje
  
Vyberte si správný materiál
Funkční prádlo si vybírejte v závislosti na aktivitě, kterou v něm chcete provozovat. Na trhu naleznete výrobky jak z přírodních, tak umělých materiálů. Umělé materiály se často kombinují s nanočásticemi stříbra, které účinně likviduje bakterie a zabraňuje tak vzniku zápachu.
  • Polyester (PES) velmi dobře izoluje tělesné teplo. Zároveň nenasakuje, a rychle tudíž schne. Často se vyskytuje v kombinaci například s elastanem, který zajišťuje pohodlí a elasticitu prádla.
  • Polypropylen (POP) vyniká lehkou hmotností a ještě lepšími izolačními schopnostmi než polyester. Funkční prádlo z polypropylenu se vám bude hodit při provozování zimních sportů.
  • Merino vlna patří mezi dražší materiály, ale její unikátní vlastnosti vám vyšší cenu rychle vykompenzují. Přírodní ovčí vlna výborně odvádí pot a vlhkost, v létě vás ochladí a v zimě zahřeje. Navíc je stoprocentně odolná vůči zápachu, což oceníte především při dlouhodobém nošení nebo v extrémních podmínkách.
  • Bambusová vlákna představují novinku mezi funkčními materiály. Stejně jako merino patří mezi termo materiály a působí antibakteriálně.
  
Trojí dělení funkčního prádla
Do první, spodní vrstvy patří funkční prádlo, které přichází do kontaktu s pokožkou (podprsenky, spodní prádlo, tílka, funkční trika, termo prádlo, ponožky…), odvádí od ní vlhkost a udržuje vás v suchu.
Do druhé vrstvy řadíme oblečení, které udržuje správnou tělesnou teplotu, nepropustí k tělu chladný vzduch a odvádí vlhkost dále od těla (mikiny, roláky).
Poslední, třetí vrstva se podílí na udržení tělesného tepla a zároveň vás chrání před nepříznivým počasím a větrem (nepromokavé bundy, větrovky, kalhoty…).
  
Jak o funkční prádlo pečovat
Funkční prádlo perte šetrně v pračce na maximálně 40 °C. Nikdy nepoužívejte aviváž, ani ho nesušte v sušičce. Zničili byste tím jeho jedinečné vlastnosti.