Kvalitní spánek? 6 tipů, jak se konečně budit svěží

30. 9. 12:00

Vydatný spánek je alfou a omegou toho, abychom se ráno cítili energičtí a mohli normálně fungovat. Ovlivňuje naši náladu, životní funkce, schopnost regenerace i celkovou chuť do života. Zdá se vám, že byste mohli spát lépe? Pak jistě oceníte našich 6 tipů, díky kterým se třeba konečně začnete budit skutečně odpočatí.


 

Zdroj: Unsplash
 
Příčin nekvalitního spánku může být mnoho – špatná matrace, stres, hlava pracující na plné obrátky či ustavičné chrápání partnera. Chápeme, že zbavit se některých narušitelů spánku není tak úplně jednoduché, my se však zaměříme na to, co vy sami můžete ovlivnit. 
 
1. Kvalitní matrace je základ 
Jestliže pro zlepšení kvality svého spánku děláte první poslední, zatímco nocujete na nekvalitní matraci, pak vaše snažení přijde vniveč. Do matrace se rozhodně vyplatí investovat, přičemž ceny těch solidních se pohybují v rozmezí mezi 6–10 tisíci korun. Při pořizování nové postele tedy bez obav oželte masivní dřevo či luxusní čelo postele a raději si připlaťte za lepší matraci. Vaše záda vám časem poděkují.
 
2. Zajistěte si optimální podmínky pro spánek 
S příchodem topné sezóny myslete na to, že teplota v ložnici by měla být nižší než v ostatních místnostech. Podle odborníků je ideální teplota pro spánek mezi 16–18 stupni Celsia. Dobře vyvětraná ložnice by přitom měla být samozřejmostí – stačí otevřít okno třeba na 10 minut ráno i večer a zajistit si tak přísun čerstvého vzduchu. Zásadní podíl na kvalitě spánku má také spánkový hormon melatonin, pro jehož uvolňování v našem organismu je stěžejní úplná tma, jíž nejlépe docílíte zatemňovacími roletami. 
 
3. Vyměňte telefon za oddychovou knížku
O negativním vlivu modrého světla vyzařujícího z telefonů, tabletů či počítačů už toho bylo napsáno a řečeno mnoho. Faktem je, že modré světlo evokuje modrou oblohu a vysílá do našeho mozku signály, že ještě není čas spát. Usínat při sledování seriálů nebo brouzdat na sociálních sítích těsně před usnutím tedy není zrovna ideální. Zkuste technologie večer omezit na minimum a raději sáhněte po knize či zajímavém podcastu.
 
4. Vytvořte si spací návyky a rituály
Náš organismus zbožňuje rituály. Navnaďte ho každý večer na spánek ve stejnou hodinu čtením, meditací, aromaterapií či dechovým cvičením a odvděčí se vám tím, že se ráno přirozeně vzbudí, aniž byste museli desetkrát odkládat budík. Jestliže v týdnu sotva naspíte 6 hodin a o víkendu se deficit snažíte dohnat 12hodinovým spánkovým maratonem, pak bude váš biorytmus pravděpodobně zmatený a dá vám to najevo únavou či potížemi s usínáním.
 
Večer se rovněž věnujte spíše klidnějším aktivitám – náročný fyzický trénink vám totiž nastartujte metabolismus a spustí chemické reakce, které vám navodí pocit čilosti a bdělosti. 
 
5. Pohodlí nadevše
Nezáleží pouze na čem spíte, ale také v čem spíte. Někteří lidé spí zásadně v rouše Evině či tzv. na Adama, což je údajně pro spánek také nejzdravější, jiní jsou zvyklí na klasická pyžama či noční košile. V prvním případě není co řešit, v tom druhém je klíčové, aby byl materiál prádla co nejpříjemnější a pohodlný. Skvělá je třeba 100% bavlna nebo satén. 
 
Patříte-li k části populace, která ulehá do postele ve spodním prádle, pak je to celé zase jen o pohodlí, tudíž by vás nikde nemělo nic škrtit či škrábat. Dámy mohou na noc bez obav obléci extra elastické bezešvé kalhotky, pánové zase ocení volnější střih trenýrek Champion
 
6. Nejezte před spaním těžká jídla
Narušit spánek vám mohou i pravidelné večerní výlety do ledničky. Obecně se doporučuje jíst poslední jídlo maximálně 2–3 hodiny před spaním, aby ho tělo zvládlo dobře strávit. Konzumace těžkých a mastných pokrmů se večer úplně vyvarujte a raději si dejte něco lehce stravitelného jako třeba zeleninový salát, polévku, rybu či drůbeží maso. Přepadne-li vás těsně před spaním hlad, je snesitelnější zahnat ho kupříkladu tvarohem s ořechy než krajícem chleba se salámem.