Novoroční předsevzetí trochu jinak: Jak dojít tam, kde chcete být?

12. 1. 12:00

S novým rokem většinou přirozeně přichází i vůně nových diářů, touha plánovat a bilancovat. Nepopsaný list se slibnými vyhlídkami nám dává naději, že teď bude všechno jinak. Zapomeňte na předsevzetí a přečtěte si, jak si naplánovat rok, který bude úžasný a hlavně váš.


zdroj: Unsplash

Proč většina lidí předsevzetí neplní?

O předsevzetích už tady na blogu byla řeč. Ty nejčastější jsme dokonce rozebrali v loňském článku a podělili se o pár tipů, jak si počáteční motivaci udržet. Mnohdy ambiciózním cílům ovšem zpravidla chybí kontext a hlubší zamyšlení nad tím, jak by měl váš další rok vlastně vypadat. Co chcete zažít, kam se chcete podívat, kam se chcete osobnostně posunout. A co více – jaké dílčí krůčky vás k daným cílům dovedou.

Kouzlo bilancování

Přelom roku si doslova žádá malé ohlédnutí zpět. Co se vám minulý rok povedlo, na co jste pyšní? Co byste naopak rádi změnili? Zkuste se krátce zamyslet a shrnout si uplynulých 12 měsíců na papír. Možná budete sami překvapeni, že navzdory všemu, co se dělo ve světě, ten váš rok nebyl až tak špatný.

Jaký by měl být tento rok?

Každý úspěch začíná myšlenkou. Chcete se tento rok v něčem zlepšit? Něco vytvořit? Nebo naopak pracovat méně a být více s rodinou? Všechny vaše kroky se budou ubírat jen tam, kam budete směrovat energii. Uvařte si čaj nebo kávu, udělejte si chvilku pro sebe a představte si, kde chcete být za rok.

Vaším vodítkem mohou být 3 hlavní oblasti – 1) práce/kariéra a finance, 2) seberozvoj a koníčky, 3) vztahy. Ke každé z nich si pak napište 3 přání nebo cíle, které jsou pro vás nejdůležitější.

V kariéře to může být třeba:

  • Založím svůj vlastní projekt/business
  • Změním práci, která mě štve
  • Pojedu na brigádu do zahraničí
  • Vytvořím si finanční rezervu.

V tématu seberozvoje například:

  • Budu dělat více věcí, které mě baví
  • Chci žít zdravěji a cítit se lépe ve svém těle
  • Budu více cestovat.

Rozhodli jste se letos více cvičit nebo třeba konečně začít s jógou? V pohodlném a krásném oblečení je radost ze cvičení násobná. Bezešvé legíny DIM jsou jako druhá kůže, neshrnují se a rychle schnou.

K šedým legínám perfektně padne pudrově růžová vyztužená podprsenka také značky DIM. Nikde se nezařezává, neškrtí a ještě navíc úchvatně vypadá. Co víc si od nového sportovního setu přát?

 

Velké cíle rozdělte na malé

Je důležité mít nějakou vizi a nenechat se pouze unášet proudem života. Ještě důležitější je však mít jasnou cestu, která vás tam postupně dovede. A proto nezapomeňte na proces kouskování. Vezměte si své hlavní cíle v každé oblasti a sepište si reálné kroky, které pro jejich splnění musíte podniknout. A ty si opět rozmělněte, až vám zbydou na první pohled úplně banální úkoly, jako třeba dát v práci výpověď, najít si jógové studio v okolí, vytvořit si pracovní portfolio nebo nastavit si trvalý příkaz na odkládání peněz na spořicí účet.

Zdroj: Unsplash

Úkolům dejte prioritu a termín

Jsou to právě každodenní drobné (a správně nastavené) úkoly, které dláždí cestu k vysněnému cíli. Ty se vyplatí si ohraničit i termínem splnění podle priorit, jinak je také můžete zbytečně odkládat.

Zahrajte si na Marii Kondo

Aby se vám ze všech těch cílů a plánů netočila hlava, zahrajte si na oblíbenou japonskou mistryni úklidu a organizace Marii Kondo a udělejte si ve všem pořádek. Zatvrzelí klasici ocení přehledný diář s to-do listem. Ti z vás, kteří upřednostňují vše online, zase šikovný nástroj typu Notion. Ten se snadno stane vaší digitální pravou rukou na cestě za vašimi sny.