Oblečení z bio bavlny. Jaké má přednosti a proč ho mít ve skříni?

25. 3. 00:00

Bavlna je jedním z nejběžnějších textilních materiálů a ještě v 19. století tvořila až 80 % z jejich celkové produkce. V posledních letech ovšem její pěstování vzbuzuje kontroverze a nahrazuje ji tzv. bio bavlna, která je mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Proč byste oblečení z organické bavlny měli dát šanci i vy?


Když si oblečeme klasické bavlněné tričko, ani nás nenapadne, jak moc velkou zátěž pro přírodu může jeho výroba představovat. Bavlna je tradiční plodinou, která se v teplých oblastech pěstuje od nepaměti – největší bavlněné plantáže jsou přitom v Turecku, Číně, Indii, ale také v Africe. 

Pěstování klasické bavlny zatěžuje přírodu
Její pěstování však s sebou nese mnoho úskalí. Bavlna totiž ke svému růstu potřebuje specifické podmínky, spoustu vody a zároveň dostatek odolnosti proti škůdcům, kteří ji tak rádi napadají. Geneticky modifikovaná bavlna sice tohle všechno zvládne lépe, avšak dopad jejího pěstování na životní prostředí a biodiverzitu je devastující. 

Oblečení se ‚‚špetkou chemie‘‘
Když si k tomu přičtete umělé hnojení, postřiky pesticidy a chemickou úpravu během i po samotném zpracování, zjistíte, že na sobě máte místo hezkého kusu oblečení spíše kus chemie. Není tedy divu, že organická neboli fair trade bavlna je v poslední době čím dál více skloňovaným výrazem. 

Co je organická bavlna?
Organická bavlna se pěstuje přirozeným způsobem a k jejímu růstu i zpracování se využívají pouze přírodní zdroje. Aby bavlna získala BIO certifikaci, musí být pěstována bez pesticidů po dobu alespoň 3 let a musí být zpracována v souladu s mezinárodními normami pro ekologickou produkci. Zemědělci při pěstování fair trade bavlny využívají přirozené obrany proti škůdcům, hnojí ji kvalitním kompostem a většinou ji sbírají ručně, a pokud se barví, tak pouze přírodními látkami. 

Dopřejte si spodní prádlo z bio bavlny
Pořízením oblečení z bio bavlny tak děláte vstřícný krok nejen k přírodě, ale i ke svému zdraví. Pokud navíc máte citlivou pokožku, pak spodní prádlo z bio bavlny rozhodně není rozmarem, ale známkou správné sebepéče. Ani nám v Bellindě příroda není lhostejná, proto u nás pořídíte hned několik kousků spodního prádla z bio bavlny z řady ECOSMART.