Pohyb jako vášeň: 6 tipů na aktivity, které vás možná konečně nadchnou

26. 5. 12:00

Posilovny a sportovní centra opět pomalu ožívají a fitness nadšenci znovu začínají ladit formu. Že vám po takové sportovní pauze chybí dávka motivace? Vyzkoušejte některou z následujících 6 sportovních aktivit, které vás třeba konečně chytnou a nepustí.


1. Body Balance
Pokud se vám jóga zdá příliš pomalá a na klasické posilování vás také moc neužije, zajděte na lekci Body Balance. Jedná se o aktivitu inspirovanou jógou, tai-či a pilates, která kombinuje sérii posilovacích, protahovacích a uvolňovacích cviků. Chvíli tedy máte pocit, že cvičíte dynamičtější jógu proloženou ladným tancem, a pak se zase věnujete strečinku. Jak už název napovídá, cílem Body Balance je nastolit v těle rovnováhu. Věřte, že z lekce budete odcházet naprosto svěží a vyzenované. 
 
Skvělou motivací k tomu, začít se hýbat, je také nové sportovní prádlo. Udělejte si radost pohodlnou, avšak líbivou sportovní podprsenkou Champion nebo pohodlnými kalhotkami v klasickém střihu.
 
2. Paddleboard
Pádlovat si v klidu na vodě, spalovat kalorie a ještě se u toho opálit? To zní jako sen! 
Slunečných dnů je letos sice pomálu, ale až se zase nějaký vyrojí, vezměte kamarádku či partnera a zajděte si půjčit paddleboardy. Na prkně podobném surfovému longboardu totiž zapojíte téměř všechny svaly na těle – musíte držet balanc a zároveň pádlovat, abyste se na jezeře či řece někam posunuly. Pro začátečníky je nejlepší nafukovací či polyetylenový board, který je téměř nezničitelný, a vario pádlo s nastavitelnou délkou. Příjemnou zábavu!
 
Zdroj: Unsplash.com

3. Pole dance
Pole dance se může na první pohled zdát jako tanec na tyči, který jde proti všem zákonům fyziky. Podstata této krásné tanečně-sportovní disciplíny je však mnohem hlubší. Na profesionální pole dance tanečníky a tanečnice se kladou poměrně vysoké nároky – musejí mít výbornou fyzičku, být ohební jako proutek a zároveň mít cit pro tanec a hudbu. Začátečníkům však postačí zápal a chuť posouvat své limity. Během ladných tanečních a fitness prvků totiž kompletně posílíte celé tělo a navíc získáte pocit určité vnitřní svobody a jistoty. 

4. Kickbox
Chcete se při sportu opravdu vybít a ryze dámské aktivity vás nechávají spíše chladnými? Pak dejte šanci kickboxu. Kickbox sice patří mezi nejdrsnější bojové sporty, ale na lekcích pro začátečníky potkáte i spoustu žen či méně fyzicky zdatných mužů, kteří si chtějí zlepšit fyzickou kondici nebo osvojit základy sebeobrany. Důležitá je totiž především správná technika kopů a úderů. A pravidla, která kickbox odlišují od pouliční rvačky a povyšují ho na bojové umění. Kickbox vám dodá sílu, motivaci a zároveň odvahu postavit se za sebe v jakékoliv situaci.
 
Zdroj: Unsplash
 
5. Trampolínky/jumping
Kdo neskáče, není Čech! A kdo chce opravdu účinně a rychle pálit kalorie, ať zavítá na lekci jumpingu. Aerobní cvičení na menších speciálních trampolínkách spočívá v rychlých a pomalých skocích, dynamických sprintech a silových prvcích, které zároveň představují perfektní kardio trénink. Zkrátka – během pravidelného skákání se vybijete, zhubnete a získáte bonus v podobě dobré nálady z endorfinů. Co víc si od sportu přát?

6. CrossFit
Máte rády výzvy a chuť pořádně se zapotit? Přihlaste se na CrossFit – jednoduché, avšak poměrně fyzicky náročné cvičení, při kterém posílíte různé partie těla. Jde o typ funkčního tréninku sestaveného převážně ze série cviků, jako jsou angličáky, dřepy, shyby či výpady, u nichž se dbá nejen na rychlost, ale také na správnou techniku. Lekce CrossFitu trvá většinou hodinu a probíhá v menší skupince nadšenců, kteří se vzájemně hecují a soutěží o nejlepší čas. V podobném duchu jsou sestavené i klasické kruhové tréninky, ty jsou ale proložené pauzami. Začátky mohou být mírně náročnější, ale jakmile se s CrossFitem „oťukáte“, zaručeně vám přiroste k srdci.