Přivítejte podzim s úsměvem: 7 věcí, se kterými to zvládnete

18. 12. 00:00

Patříte mezi zaryté milovníky léta a jakmile teploty na podzim začnou prudce klesat, dobrá nálada vás opouští? Nejste v tom sami. S novým ročním obdobím se mění nejen počasí a příroda, ale i náš biorytmus. Vyzbrojte se tou správnou výbavou a přivítejte letos podzim s úsměvem.



1. Podzimní móda
Snad každý módní fanatik uzná, že podzim spolu s jarem mají jednu velkou výhodu – dají vám prostor hrát si, kombinovat, vrstvit a vymýšlet neotřelé módní kreace. Je čas vytáhnout ze skříní elegantní trenčkoty, vlněné svetry, polobotky a vyrazit vesele do ulic. 
Pokud vás už klasické černé punčocháče nebaví, zpestřete svůj podzimní šatník puntíkatými silonkami. Vyzkoušejte je třeba v kombinaci s džínovými kraťasy, koženým křivákem a černými kozačkami. 
 
 

2. Huňaté oblečení
Když babí léto odezní a do topné sezóny je ještě daleko, nezbývá než se zachumlat do huňatých materiálů a být v pohodě. Pořiďte si letos hřejivé pyžamo nebo dospělácké dupačky, navlékněte měkoučké ponožky, zavrtejte se do deky s šálkem čaje v ruce a věřte, že podzim nemá šanci!
 

3. Sezónní nápoje
K létu neodmyslitelně patří aperol, mojito nebo osvěžující domácí limonády, naštěstí podzim je, co se lahodných nápojů týče, také štědrý. Přichází totiž čas burčáků, dýňových latté i kvalitních vín, které během vinobraní poteče proudem nejen na Moravě, ale i v Praze (zavítejte třeba do proslulé Grébovky či na Vinice svaté Kláry) nebo na Mělnicku. 
 

4. Podzimní aromaterapie
Je prokázáno, že aromaterapie má blahodárný účinek na naši mysl i emocionální rozpoložení, proto byste jí alespoň na podzim měli dát šanci. Vše, co potřebujete, je aromalampa, případně difuzér a pár přírodních esenciálních olejů. Oleje s vůní hřebíčku, muškátového oříšku nebo skořice u vás doma navodí hřejivou atmosféru, červený pomeranč a rozmarýn vás zase příjemně povzbudí. 
 

5. Podzimní čtení
S dobrou knihou přečkáte "upršený" den mnohem snáz než bez ní.  Možná jste si v lednu plánovali, kolik toho letos přečtete, ale v roli knihomola jste příliš neobstáli. Na podzim máte ideální příležitost to změnit a plně se ponořit do všech knížek, které na vás v knihovně netrpělivě čekají. 
 

6. Netflix
Sledování seriálů na Netflixu není zrovna tím nejlepším způsobem, jak vyplnit svůj volný čas. Ovšem kdy jindy si bez výčitek pustit tu prostoduchou americkou reality show nebo ten trendy seriál, o kterém všichni mluví?
 

7. Posilovače imunity
Podzim je každoročně synonymem pro nachlazení a chřipkou sezónu, letos do něj navíc vstupujeme se značným oslabením v důsledku koronaviru. Co pro své zdraví můžete v tomto období udělat? Kromě dodržování důkladné hygieny a respektování vládních nařízení si dopřávejte zdravé, čerstvé a sezónní potraviny, ideálně průmyslově nezpracované, a prokládejte je šťávami z přírodních "nakopávačů", jako je zázvor, citrón a pomeranč.