Proč je sportovní podprsenka důležitá

13. 1. 11:06

Každá žena, která začala aktivně sportovat, na vlastní kůži poznala, že v obyčejné podprsence se sportovat nedá. Co se děje s prsy při pohybu a jak si vyberete dobře padnoucí sportovní podprsenku? Čtěte dál!


Sportovní podprsenky spatřily světlo světa v sedmdesátých letech. S masovým rozšířením sportovních aktivit totiž ženy zjistily, že je klasické podprsenky při sportu omezují a nejsou prsům dostatečnou oporou.
  
Jaká jsou rizika sportování v obyčejné podprsence nebo bez podprsenky?
Obyčejná podprsenka neposkytuje vašim prsům při sportu potřebou oporu. Prsní tkáň je opakovaně namáhána, až dojde k natažení prsního vaziva a pokožky. Prsa nenávratně poklesnou a vytvoří se na nich strie. Kromě toho dochází k přetížení šíjových svalů, což se záhy projeví bolestí zad, krční páteře nebo migrénou.
  
V čem spočívá výjimečnost sportovních podprsenek?
Sportovní podprsenka drží prsa pevně u těla. Ta proto nemají možnost se nepříjemně pohybovat a překážet při pohybu. Podprsenka je tímto způsobem chrání před poškozením. Ať už máte prsa malá či velká, pro každá existuje vhodná sportovní podprsenka:
  • Kompresní sportovní podprsenka je vhodná pro menší prsa a méně nárazové sporty, jako jsou například jóga, pilates nebo posilování. Funguje na principu přitisknutí prsů k hrudníku a nemá košíčky. Poprsí tak drží pevně na místě, vazivová tkáň není namáhaná a prsa vás při pohybu neobtěžují.
  • Košíčkovou sportovní podprsenku ocení především ženy s větším poprsím, ale svou službu prokáže při náročnějších sportech všem ženám. Jezdíte na koni, běháte, skáčete na trampolíně nebo chodíte na zumbu? Při všech sportech náročnějších na dopady a otřesy byste měla mít košíčkovou sportovní podprsenku, která bezpečně udrží každé prso na jeho místě a maximálně omezí jeho pohyb.
  
Jak vybrat správnou sportovní podprsenku?
  •  při výběru sportovní podprsenky dbejte na správnou velikost
  •  berte ohled na druh sportu, který v ni chcete provozovat
  •  v kabince si zkuste cvičně zaskákat a protáhnout se, abyste se ujistila, že vám podprsenka dobře sedí, nikde vás neškrtí nebo se neposunuje
  • vybírejte si podprsenku bez plastických vnitřních švů, které vám mohou prsa odřít
  • vybírejte podprsenku z funkčních materiálů, které dobře odvádějí vlhkost