Staňte se odbornicí přes punčochy a punčocháče

27. 2. 15:59

Co znamená záhadná zkratka DEN? Jaký je rozdíl mezi punčochami a punčocháči? A jak to, že samodržící punčochy drží samy? V dnešním článku si odhalíme všechna tajemství punčochového zboží.


 Sexy samodržky

Hedvábné punčochy patří odjakživa k běžným součástem ženského šatníku a vždy platily za smyslný a luxusní kousek garderoby. Obzvlášť ty z nejjemnějšího hedvábí byly v dřívějších dobách hodně drahé a dovolit si je mohly pouze dámy z vyšší společnosti. Aby z nohou nesjížděly, upevňovaly si je paní a slečny k tělu pomocí podvazků a podvazkových pásů.
V dnešní době už za punčochy majlant neutratíte, protože se vyrábějí z mnohem levnějšího, ale zároveň komfortního silonového vlákna. Vybrat si můžete dle vlastních preferencí mezi samodržícími a podvazkovými punčochami. Jak již jejich názvy napovídají, k podvazkovým punčochám si musíte pořídit ještě podvazkový pás, kdežto samodržící vám stačí jen natáhnout na nohu a můžete směle vyrazit do společnosti. Samodržící punčochy mají totiž k rubu horního lemu přišité silikonové pásky, které punčochy udrží tam, kde mají být. I bez podvazků. Tyto proužky často na punčochách maskuje efektní krajka.
  

 Punčochy vs. punčocháče

V současnosti tyto dva pojmy téměř splynuly, a tak už jen málo žen tuší, že punčocháče jsou správně vlastně punčochové kalhoty a punčochy se prodávají po párech – na každou nohu jedna punčocha.
  

 Tlusté nebo tenké?

15 DEN, 25 DEN nebo dokonce 60 DEN? Nenechte se mýlit, označení DEN neznamená počet dnů, po které můžete punčochy či punčocháče nosit. Zkratkou DEN (titer denier) se dříve označovala jemnost hedvábí, z kterého bylo punčochové zboží vyrobeno. To se už sice vyrábí ze silonového vlákna, ale zkratka se vžila a používá se dodnes. V zásadě platí – čím nižší číslo, tím tenčí a transparentnější punčocháče. A čím je číslo vyšší, tím jsou punčocháče pevnější a tlustší. V zimě si proto klidně vyberte punčocháče 100 DEN, ale na léto sáhněte spíše po 25 DEN a méně.