Udržitelná móda není jen novodobý trend. 5 malých kroků, které můžete udělat i vy

1. 1. 00:00

Udržitelnost je v dnešní době často skloňovaným výrazem. Týká se spotřeby plastů, nákupu potravin, ale také módy. I když je móda pro mnohé z nás hrou i koníčkem, dá se k ní přistupovat zodpovědněji. Tak, abychom z ní měli radost nejen my, ale i planeta. Které malé kroky můžete podniknout už dnes?


Napadlo vás někdy, odkud pochází tričko, které máte na sobě? Textilní průmysl a tzv. rychlá móda (fast fashion) má velký dopad na životní prostředí. Prvním krůčkem, který můžeme udělat, je mít oči otevřené a vnímat oblečení nejen jako finální produkt, ale jako proces. Zamyslet se nad tím, jaké kousky si kupujeme, jak často a v jaké míře.
 
1. Začněte se slow fashion
Slow fashion je protipólem fast fashion. S termínem pomalé módy přišla v roce 2008 Kate Fletcher z Centre for Sustainable Fashion, od té doby se hnutí výrazně rozšířilo nejen mezi spotřebiteli, ale i mezi značkami. Pod slow fashion spadají názvy jako fairtrade neb eko, které vypovídají o férových podmínkách, za nichž bylo oblečení vyrobeno nebo o ekologičnosti materiálů. Principy pomalé módy jsou ale mnohem širší a spočívají také v tom, že k našemu šatníku přistupujeme s respektem, úctou a vidíme jej jako dlouhodobou investici. 
 
2. Kvalita vs. kvantita
S tím úzce souvisí kvalita a množství oblečení, které si pořizujeme. Mít méně věcí, zato však mnohem kvalitnějších, je jednou z cest k udržitelnosti. Všichni máme rádi obrovské sezónní slevy, ale právě ty nás nutí kupovat nespočet věcí, které nikdy nevynosíme. Až příště zamíříte do nákupního centra, zkuste slevám odolat a raději investujte peníze do kousků, které vám vydrží léta.
 
3. Vsaďte na kvalitní a eko materiály
Ve slevách módních řetězců často narazíte na oblečení z nekvalitních materiálů, které není prodyšné ani komfortní. Takové kousky se vám po pár vypráních často zničí a rázem se stáváte součástí celého cyklu rychlé módy. Zajímejte se proto o materiály oblečení a dejte přednost kvalitní bavlně, kašmíru či lenu. Pokud hledáte příjemné ponožky, které jsou ještě navíc eko, doporučujeme naše ponožky z bio bavlny.

4. Nakupujte v sekáčích
V second handech můžete najít nejen opravdové poklady, ale nákupem v nich také podpoříte slow fashion, protože dáte nošeným kouskům druhou šanci. V Praze zajděte na lov třeba do Textile house, sekáče Moment nebo Lula Vintage Praha.
 
5. Vytvořte si tzv. capsule wardrobe
O capsule wardrobe neboli kapsulovém šatníku jste u nás už slyšeli. 20-40 důmyslně vybraných kusů oblečení ve vaší skříni má hned několik výhod. Vždycky budete mít co na sebe a opustí vás nutkání chodit neustále na nákupy, čímž opět zpomalíte svou spotřebu. Přečtěte si, v čem spočívá kouzlo capsule wardrobe a jak si takový šatník sestavit.