Výhody bavlněného a bambusového prádla

19. 12. 15:39

Seznamte se s přednostmi bavlny a bambusu a vyzkoušejte komfortní prádlo z těchto přírodních vláken na vlastní kůži! 


Bavlna
Bavlna se pěstuje na obrovských plantážích hlavně v Číně, Indii a Americe. Keře bavlníku jsou sklízeny buď strojově nebo ručně v době, kdy odkvetou a tobolka se semínky praskne. Prasklá tobolka vypadá jako chomáček vaty. Tyto chomáčky se sbírají a vyrábí se z nich pevné, bavlněné vlákno.
 Toto vlákno si díky svým vlastnostem získalo celosvětovou popularitu a bavlněné prádlo nemají v dnešní době snad jen domorodci v amazonských pralesech, kam ještě bavlna nedorazila.
Bavlněné prádlo je velice pohodlné a příjemně se nosí. Výborně saje vlhkost a je dostatečně pevné, proto mu neublíží ani časté praní. Pokud ale chcete, aby bavlněné prádlo dobře vypadalo, musíte mu věnovat patřičnou péči. Jinak začne žmolkovatět. Mezi jeho další nevýhody se řadí mačkavost, kvůli které se budete muset spřátelit s žehličkou, a taky fakt, že velice špatně izoluje a vede teplo.
  
Bambus
Bambus se pro výrobu textilií používá teprve od konce 20. století, kdy byla vynalezena technologie pro jeho zpracování.
 Bambus se pěstuje na plantážích především v Indii, Číně a Americe a patří mezi trvale udržitelné plodiny. Během růstu se nemusí chemicky ošetřovat, ani uměle zavlažovat a při sběru se seče, takže kořeny zůstávají v půdě a zabraňují půdní erozi.
Textilie z bambusového vlákna se velmi příjemně nosí, na omak připomínají hedvábí a taky se tak lesknou. Absorbují 3-4 x více vlhkosti než bavlna a neutralizují zápach potu. Jsou vzdušné a funkční - v létě vás ochladí a v zimě zahřejí. Kromě toho působí proti bakteriím, plísním a kvasinkám. Výzkumy dokonce prokázaly, že bambusová vlákna nejenom, že zabraňují množení zlatého stafylokoka, ale také ho účinně ničí. Tyto vlastnosti si bambusové vlákno zachovává i po 50 vypráních, a proto je velmi vhodné pro osoby s citlivou pokožkou nebo kožními alergiemi. Kromě toho bambusové prádlo nežmolkovatí a nemačká se - stačí jej na par minut pověsit a máte vyžehleno.