Jednoduché tipy, jak na podzim posílit imunitu a být fit

19. 10. 12:00

Příroda hrající všemi barvami, ranní mlha a kuchyně provoněná jablečným koláčem. Podzimní idylka jako malovaná, tedy dokud se o vás nepokusí nějaký bacil. Zjistěte, jak posílit svou imunitu a vyzbrojit své tělo na chřipkové období.


 

unsplash.com

Jak posílit imunitu přírodní cestou?

O své tělo bychom se měli starat nejen na podzim a v zimě. Bohužel, klesající teploty a fakt, že trávíme více času v uzavřených klimatizovaných prostorách, hrají ve prospěch virů. Stačí málo a dostaví se rýma, kašel a virózy, které dokážou pěkně znepříjemnit běžné fungování. Konkrétní způsob léčby je vhodné konzultovat s lékařem, prevenci však můžete podpořit i svým životním stylem.

Zařaďte potraviny, které podporují imunitu

Asi vás nepřekvapí, že vyvážená strava plná vitamínů a prospěšných látek je pro zdravé tělo naprostým základem. Zařaďte do jídelníčku co nejvíce nezpracovaných potravin, jako je zelenina, ovoce, obilniny, luštěniny nebo ořechy.

Vaším spolubojovníkem se stane především vitamín C – hledejte jej například v:

  • citrusech,
  • plodech šípku i rakytníku,
  • kiwi,
  • bobulovitém ovoci,
  • paprice.

Nedostatku vitamínu D, který může způsobovat mimo jiné únavu a slabost, předejděte konzumací:

  • ryb (losos, tuňák),
  • mléčných výrobků,
  • hub.

Mezi tzv. protizánětlivé potraviny se pak řadí zázvor, česnek, křen, skořice, kurkuma a chilli. Podpořit své zdraví můžete i pomocí doplňků stravy, jako jsou například probiotika, chlorella nebo zinek.

Hýbejte se a choďte ven

O prospěšnosti pohybu jste už nejspíš slyšeli milionkrát. Dává to logiku – tělo, které je silné, má pak i silnější pozici v boji proti chřipkám a dalším virovým onemocněním. Pokud vás sport vyloženě nebaví, choďte alespoň na pravidelné procházky do přírody, protože i to se počítá.

Objevte 6 tipů na sportovní aktivity, které vás možná konečně nadchnou.

V podprsence Easy Bra se budete cítit komfortně při józe, procházkách i lehkém domácím protažení.

Dopřejte si čas jen pro sebe

Podzim bývá často hektický i po pracovní stránce a zásoby energie z letních dovolených tak zmizí rychlostí blesku. Řekněme si to na rovinu – unavený organismus se zahlcenou myslí rozhodně nevěstí nic dobrého a pro bacily představuje živnou půdu. Pravidelně proto věnujte čas sobě, a když cítíte, že je toho moc, zastavte se. Dovolte si odpočívat – podzim je pro to jako stvořený.

Domácí pohodu vám zpříjemní bylinné čaje (rakytníkový, šípkový nebo echinaceový) i vonné éterické oleje do difuzéru či aromalampy. Svými antiseptickými účinky je známý tea tree olej, máta nebo třeba rozmarýn