Pohodlná menstruace? Zjistěte, jak se během svých dnů cítit lépe

19. 6. 12:00

Své dny, jahodové dny, tetička Irma – ať už pro menstruaci nazýváte jakkoliv, pravděpodobně si každý měsíc přejete jediné: aby vás tolik nebolelo břicho a mohly jste normálně fungovat. Jak si toto období co nejvíce zpříjemnit a nevnímat ho pouze jako nutné zlo? Inspirujte se našimi tipy.


Výkyvy nálad, únava, silné bolesti v podbřišku... to všechno patří k příznakům, které z menstruace rozhodně nedělají příjemnou záležitost. Každé tělo je však jiné, a zatímco jedné ženě dokáže menstruace rozhodit běžné fungování, jiná nemusí vůbec zaregistrovat, že se menstruace dostavila.

Menstruace a životní styl
Menstruační cyklus se během života mění a jeho průběh ovlivňuje celá řada faktorů a jedním z nich je právě životní styl. Období menstruace většinou trvá okolo 5–7 dnů, a to, jakým způsobem o sebe pečujete po zbylé dny cyklu se na nich výrazně podepíše. Vezměme to ale pěkně po pořádku a posviťme si nejprve na období, které menstruaci předchází a jehož průběh nemusí být tak hrozný, jak se možná zdá.

Zdroj: Unsplash

Strašák jménem PMS

Spousta mužů vnímá menstruaci jako „ten týden" v měsíci, kdy je žena podrážděná, neví, co chce a láduje se v posteli čokoládou. Dokud je některé z nich nevyvedou z omylu, že skutečné peklo začíná už týden nebo dva předtím a nazývá se premenstruační syndrom. Ten se nejčastěji projevuje únavou, bolestmi břicha, hlavy i kloubů, psychickou nepohodou zažívá jej až 80 % žen. Jestliže se vám pro zmírnění příznaků hned nechce sahat po farmakologických přípravcích, čtěte dále.

5 tipů pro pohodlnější dny

  1. Vyvážený jídelníček

Jedním z prvních kroků na cestě k pohodlnějšímu průběhu menstruace by měl být zdravý a vyvážený jídelníček a dostatečné pití vody. Každý z nás čas od času rád zhřeší, ale pokud ve stravě převažují tučná či sladká jídla, vašim dnům to příliš nepřidá. Zkuste do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vlákninu a vitaminy – ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, ryby.

Potraviny obsahující hořčík, například banán, datle, špenát nebo mandle pak mohou pomoci zmírnit bolesti a křeče. Negativní vliv na PMS i průběh menstruace pak má alkohol, kofein i kouření.

Zdroj: Unsplash

  1. Bylinky

Mezi ženské bylinky v období menstruace se řadí kontryhel a třezalka tečkovaná. Pokladem mezi bylinkami je i ženšen korejský, který může pomoci se zvýšením energie a nastolením emocionální rovnováhy.

  1. Pohyb

O tom, že pohyb je zdravý, jste už asi slyšely mockrát a není třeba se o tom sáhodlouze rozepisovat. Důležité je hýbat se pravidelně a najít si fyzickou aktivitu, která vás bude bavit. Pro zmírnění bolestí během PMS je skvělá například jóga, plavání nebo relaxační procházka v přírodě.

 Spánek a méně stresu

Obrovský vliv na to, jak se během svého cyklu cítíte, může mít i váš spánkový režim. Spíte 5 hodin denně a každý den v práci se enormně stresujete? Pak nejspíš nesršíte radostí ani vy, ani váš cyklus. Snažte se spát alespoň 7–8 hodin denně a zamyslete se nad tím, proč je stres vaším denním chlebem a jak ho můžete eliminovat.

V praxi to pak může znamenat třeba říci NE na nové projekty, snížit si úvazek v práci, neudržovat toxické vztahy nebo třeba začít s meditací.

 Pohodlné menstruační pomůcky

Pohodlí při menstruaci vám může zajistit i změna menstruačních pomůcek. Pokud jste doposud používaly menstruační tampony či vložky, možná je čas na změnu. Kromě menstruačních kalíšků se v poslední době staly hitem také menstruační kalhotky. A není divu – jsou pohodlné, spolehlivé a některé z nich ještě navíc pěkně vypadají. Zajímá vás, jak fungují a v čem jsou lepší než klasické tampony? Vše potřebné se dozvíte v našem článku.

Rozhodli jste se dát menstruačním kalhotkám šanci? Prozkoumejte naši nabídku produktů a vyberte si kvalitní menstruační kalhotky na den či noc, které vám navíc budou slušet.